2010 este anul matematicii, iar specialiştii îl sărbătoresc prin afişarea unei "feţe umane" a domeniului. Un proiect ambiţios îşi propune să schimbe atitudinea faţă de matematică a unor cercuri sociale cât mai largi şi invită la descoperirea multor aspecte inedite ale relaţiei dintre matematică, ştiinţe, artă şi cultură în general.
Societatea de Ştiinţe Matematice din România (SSMR) a lansat astăzi "2010 - Anul Matematicii în Şcoala Românească", un proiect al societăţii civile, desfăşurat în parteneriat cu instituţii ale statului şi entităţi private, ce îşi propune să schimbe mentalitatea copiilor, a părinţilor şi a cadrelor didactice cu privire la rolul matematicii în educaţie.BANCURI CU MATEMATICIENI
O primă realizare în cadrul proiectului este site-ul www.anulmatematicii.ro, unde se pot găsi, între altele, anecdote matematice, poveşti despre matematică şi matematicieni, precum şi explicaţii ale relaţiei între matematică şi joc şi între matematică şi alte ştiinţe şi arte.
Campania îşi propune să-i atragă atât pe elevi, cât şi pe părinţi şi pe profesori, prin diverse activităţi precum concursuri, evenimente în şcoli şi facultăţi, conferinţe, schimburi de experienţă şi dezbateri, dar şi promovarea opiniei exprimate de diverse modele de succes, cu personalităţi ale culturii şi societăţii româneşti, pe marginea rolului matematicii în formarea lor. În aceste acţiuni vor fi implicaţi în acest an peste 25.000 de elevi şi 1.000 de cadre didactice din învăţământul primar, gimnazial şi liceal şi mai mult de 1.000 şcoli din toată ţara.
MATEMATICA ÎN VIAŢĂ
Proiectul, lansat astăzi la Colegiul Sf. Sava din Bucureşti, se derulează sub patronajul Preşedinţiei României, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, în colaborare cu Intuitext, companie SOFTWIN, Brandient, şi al Asociaţiei MediaPedia. "Cu prilejul împlinirii a 100 de ani de existenţă a Societăţii de Ştiinţe Matematice din România vom demara o serie de activităţi ce au ca scop schimbarea de mentalitate a societăţii româneşti cu privire la matematică", declară Radu Gologan, preşedinte al SSMR.
"Vrem să demonstrăm că scopul educaţiei matematice nu este acela de a realiza un transfer formal al cunoştinţelor către elevi şi nici de a dezvolta capacităţi de rezolvare a problemelor abstracte, ci, dimpotrivă, rolul matematicii în şcoală este acela de a contribui la formarea unei gândiri coerente, rapide, analitice şi eficiente, aplicabilă în toate situaţiile din viaţă", mai spune preşedintele SSMR.