x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Maternitatea Rădăuți închisă din cauza infecțiilor nozocomiale, la două săptămâni de la finalizarea lucrărilor de modernizare

Maternitatea Rădăuți închisă din cauza infecțiilor nozocomiale, la două săptămâni de la finalizarea lucrărilor de modernizare

19 Dec 2013   •   16:02
Maternitatea Rădăuți închisă din cauza infecțiilor nozocomiale, la două săptămâni de la finalizarea lucrărilor de modernizare
Sursa foto: botosaneanul.ro

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava a dispus închiderea maternității din municipiul Rădăuți, pentru o perioadă de zece zile, după ce mai mulți bebeluși au contractat stafilococul auriu meticilino rezistent, foarte agresiv, ce poate cauza boli grave, conducând chiar la deces, a declarat, într-o conferință de presă, adjunctul DSP Suceava, Cătălina Zorescu, informează agerpres.ro.

DSP Suceava a dispus o anchetă în acest caz, s-au preluat probe pentru analize din secții și de la personal, iar un rezultat ar putea fi dat publicității pe 30 decembrie. În opinia lui Zorescu, cel mai probabil se poate vorbi despre neglijență în serviciu, personalul fiind acela care nu ar fi respectat normele de igienă impuse de legislația în vigoare.

Cei șase bebeluși au ajuns pe rând în secția de chirurgie infantilă a Spitalului Județean Suceava, începând din data de 16 decembrie, iar decizia de închidere a maternității s-a luat pe 18 decembrie. Potrivit lui Zorescu, bebelușii au suferit intervenții chirurgicale, din cauza unor abcese cu diverse localizări, unul dintre aceștia fiind într-o stare mai gravă, deoarece a fost diagnosticat cu osteomielită de femur, adică o infecție a osului femural.

Primele cazuri de infecție s-au înregistrat din 19 noiembrie, dar nu a fost anunțată DSP Suceava. Un episod de infecție nozocomială, cu piocianic, s-a mai înregistrat în Maternitatea Rădăuți în luna iunie a acestui an, iar DSP a dispus închiderea pentru o perioadă de o lună. Potrivit lui Zorescu, există și o mamă care ar fi contractat infecția,dar nu a oferit detalii despre caz.

Maternitatea Rădăuți, reabilitată și modernizată cu 8 milioane de lei, bani proveniți de la Banca Mondială, a fost inaugurată pe 4 decembrie 2013. Vara trecută, pe perioada lucrărilor, nu a fost închisă, ci doar schimbate locațiile în care funcționa. Nu s-a dispus sistarea activității pe perioada lucrărilor deoarece, prin contract, potrivit managerului Spitalului Municipal Rădăuți, Dorin Tibeică, Ministerul Sănătății a cerut ca maternitatea să funcționeze.

DSP Suceava face o anchetă epidemiologică la maternitate, urmând să stabilească dacă este vorba despre culpă medicală, neglijență în serviciu sau ambele, să ia măsuri în consecință și să decidă dacă deschide sau prelungește măsura de sistare a activității în maternitate.  

×