Legea dusă chiar dincolo de limitele ei a ținut un medic în izolare 14 zile, chiar și cu două teste care arătau că nu mai are infecție cu SARS-CoV-2. Doctorul urgentist Cătălin Alexandru Dumitrașcu, de la Spitalul Județean de Urgență din Alexandria, a stat acasă, din ordinul Direcției de Sănătate Publică (DSP), deși putea merge să își ajute cei doi colegi epuizați de numărul foarte mare de urgențe venite din tot județul Teleorman. Regulile românești i-au revoltat pe medicii de peste hotare.
La o săptămână după ce a fost diagnosticat cu COVID-19 și s-a izolat, medicul a făcut un nou test, care a ieșit negativ, de această dată. A mers la serviciu, dar de acolo a fost trimis din nou acasă, pentru că „nu terminase perioada de izolare”. După ce am dezvăluit situația săptămâna trecută, în ziarul nostru, ministrul Nelu Tătaru a sunat la DSP și a cerut explicații. Iar șefii de acolo, cei care ne-au dat, de altfel, și informația legată de telefonul ministrului, au spus că nu a terminat perioada de izolare de 14 zile și că trebuie să respecte legea. Situație în care, spun șefii DSP Teleorman, li s-a dat dreptate.
Situație dramatică la UPU
Ceea ce nu i s-a transmis ministrului Tătaru este faptul că în aceeași zi a telefonului dânsului, medicul a mai primit rezultatul unui al doilea test, tot negativ. Și că nici atunci nu a fost lăsat să meargă la spital.
„Eu atrag atenția că nu e neapărat corectă legea, cu izolarea 14 zile de la primul test pozitiv. Este părerea mea și o susțin. M-am infectat mai devreme de ziua testului. Directorul Direcției de Sănătate Publică a fost cel care m-a trimis acasă și nu a ridicat problema nicăieri. Ar fi trebuit să se țină cont de situația dramatică de la UPU Alexandria, unde doi medici au asigurat continuitatea serviciului medical. Este ceva îngrozitor. În acest județ, parcă suntem uitați de Dumnezeu!”, ne-a spus, dezamăgit, medicul Cătălin Dumitrașcu.
Ca la noi, la nimeni
Revoltați de situația colegului lor, medicii români din alte țări europene i-au scris doctorului Cătălin Dumitrașcu și i-au expus mai multe situații. În Franța, de exemplu, cadrele medicale au izolare de numai 7 zile. Cele cu simptome. Cele asimptomatice reiau munca și sunt restestate după 90 de zile. Și în Marea Britanie a fost redusă perioada de izolare. Cei pozitivi stau acasă 10 zile și apoi se duc la muncă fără ca măcar să mai fie nevoie de o altă testare. În România, Institutul Național de Sănătate Publică a actualizat definiția de caz pentru COVID-19 și a stabilit că personalul medical se supune acelorași condiții de izolare ca și alți bolnavi. Singura excepție este faptul că, dacă o persoană cu simptome ușoare este testată, i se cere să rămână la domiciliu până primește rezultatul, ceea ce nu este valabil pentru medici sau asistente.
„În perioada imediată contactului posibil infectat și până la primirea rezultatelor de laborator, personalul medico-sanitar și auxiliar își va desfășura activitatea cu respectarea măsurilor de protecție standard”, a transmis INSP.
Specialiștii nu recomandă ca diagnosticul clar al unei infectări cu SARS-CoV-2 să fie pus doar cu rezultatul testelor, ci și dacă persoana testată are alte simptome specifice. Comisia de Microbiologie Medicală din cadrul Ministerului Sănătății a făcut publice, într-un raport, mai multe motive care pot duce la teste fals negative: recoltare greșită, manipulare sau expediere necorespunzătoarea a probei, mutația virusului sau inhibarea PCR, testarea prea târziu sau foarte devreme în cadrul infecției.
„Cum unele state europene decid izolare de 7 zile, altele de 14 zile? Nu vorbim despre același virus?”
Dr. Cătălin Alexandru Dumitrașcu, șef UPU, SJU Alexandria
Medicii din străinătate i-au transmis mesaje de încurajare doctorului din Teleorman.