Părinții trebuie să combine proteinele cu legumele atunci când le pregătesc copiilor masa. De asemenea, micuților trebuie să le fie date gustări sănătoase, spune medicul Valeria Herdea. Părinții reușesc cu greu să le pună pe masă copiilor meniul de izolare.
Cristina este mama a două fetiţe, din Bucureşti. Un mic dejun în familia Cristinei arată astfel: pe Nati şi Timi le aşteaptă ouă, pâine, măsline, şuncă, brânză şi fructe. E adevărat că este loc de negociere când e vorba despre legume, dar totul se apropie foarte mult de ceea ce înseamnă o masă sănătoasă.
Tentaţiile sunt multe, însă Cristina reuşeşte să le ţină pe fete departe de ele.
„Reuşesc să le monitorizez mesele, ceea ce nu reuşeam să fac în perioada cât mergeau la şcoală. Şi ele doresc chipsuri şi anumite alimente nesănătoase, ca toţi copiii de altfel. Facem excepţii şi le mai dăm pentru a nu crea frustrări, însă nu este o regulă”, spune Cristina.
Medicii au reguli stricte despre programul şi alimentaţia copiilor aflați în izolare. Ar trebui să fie treziți pe la 8 şi jumătate, adică nu cu mult mai târziu decât în perioada şcolii.
„Mergeţi şi faceţi micul dejun împreună, micul dejun poate să însemne un ou fiert moale, la căniţă, poate să însemne pâine cu unt sau cu miere, poate să însemne un gem făcut în casă, dacă aveţi, dacă nu fără niciun fel de problemă brânză, roşii, ce puteţi dar proaspăt, încercaţi să asezonaţi o proteină”, a recomandat medicul pediatru Valeria Herdea.
După micul dejun, părinții trebuie să încerce să aibă cu copilul o activitate, în care să-l înveţe o limbă străină, să cânte sau să picteze.
„Ideal ar fi la ora amiezii să aveţi o supă sau o ciorbică şi să o faceţi fără carne, cu legume multe pe care să le pregătiţi împreună cu copilul. Puteţi să daţi copilaşului un pilaf, paste făinoase, un cartofior la cuptor”, a mai spus specialistul.
Părinții trebuie să țină cont să facă loc cărnii în meniul de prânz al copilului.
„Prima recomandare ar fi peştele, a doua recomandare ar fi curcan sau pui, deci o carne slabă. O gustare înseamnă după amiază o plăcintă cu mere, cu brânză sau un fruct. Cina înseamnă o mâncare uşoară, fie un pilaf, fie un cartofior, fie un aliment pe care să-l poată asimila uşor orice copil”, a mai spus Valeria Herdea.
Este foarte important ca părinții să gătească împreună cu copilul şi să nu uite că lucrurile pe care le fac împreună îşi vor pune amprenta asupra personalităţii sale.
(sursa: Mediafax)