x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Medicii ameninţă cu DEMISIA ÎN MASĂ, dacă nu le vor creşte spectaculos salariile

Medicii ameninţă cu DEMISIA ÎN MASĂ, dacă nu le vor creşte spectaculos salariile

de Raluca Cret    |    01 Iun 2012   •   12:56
Medicii ameninţă cu DEMISIA ÎN MASĂ, dacă nu le vor creşte spectaculos salariile

Presedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoaie, a declarat la Tirgu-Mures ca medicii sunt pregatiti sa isi dea demisia in masa, daca Guvernul nu le va majora salariile in perioada imediat urmatoare. 'Solicitarea noastra este ca venitul minim al unui medic rezident sa fie de trei ori venitul mediu pe economie. Daca Guvernul actual nu ia in discutie acest lucru, atunci s-ar putea ca actiunile noastre sa continue si sa va aflati in fata unor demisii in bloc a medicilor din Romania.

Pentru prima etapa noi solicitam cresterea veniturilor medicilor rezidenti si ar fi foarte bine ca ministrul de Finante sa inteleaga acest lucru. Nu negam ca este un moment propice, fiind un an electoral, noi suntem pragmatici, nu suntem ipocriti si daca o lasam pe mai tarziu s-ar putea sa avem probleme. De aceea vom utiliza toate parghiile, desi Colegiul Medicilor, in acest moment, are o relatie excelenta cu Ministerul Sanatatii si cu Guvernul, spre deosebire de atitudinea trufasa a celorlalte guverne care au dispretuit medicii ', a declarat Astarastoaie.

Presedintele Colegiului Medicilor a mai precizat ca pana in luna septembrie medicii vor trebui sa aiba un grafic al majorarii clar conturat si o promisiune ferma din partea celor responsabili: 'Discutiile si protocoalele, daca se vor incheia, vor fi inainte de alegerile generale din luna noiembrie, pe care le vom avea si cu actualii guvernanti, si cu partidele din opozitie, nu facem niciun fel de discriminare, cu recomandarea ca nu este bine sa-si incalce un cuvant pe care si-l dau'.

Astarastoaie a mai precizat medicii romani au in acest moment sustinerea organismelor internationale, dar si al sindicatelor din sanatate. Acesta a sustinut ca nu este nevoie ca toti cei 43.000 de medici din Romania sa isi dea demisia, ci este suficient ca 6.000 sa demisioneze sau sa intre in concediu fara plata. De exemplu, a sustinut Astarastoaie, in acest moment exista 634 de medici anestezisti, iar daca 300 dintre ei demisioneaza, sistemul sanitar va fi blocat.

Presedintele Colegiului Medicilor a mai aratat ca in Uniunea Europeana salariul unui medic rezident este de 1.200 de euro, in timp ce in Romania acesta este mai mic de 200 de euro.

×
Subiecte în articol: observator