x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Medicii militari belgieni luptă pentru români

Medicii militari belgieni luptă pentru români

de Monica Cosac    |    18 Noi 2015   •   18:15
Medicii militari belgieni luptă pentru români
Sursa foto: CRISTIAN NISTOR

Opt dintre cei 30 de răniţi în incendiul din Clubul Colectiv care au fost transferaţi, în ultimele două săptămâni, în clinicile din străinătate, sunt trataţi într-un spital militar din Belgia şi toţi au evoluţie bună.

“Marii arşi români”, după cum sunt numiţi tinerii transferaţi la Spitalul Militar “Regina Astrid” de lângă Bruxelles, au parte de cel mai bun tratament posibil, în cea mai mare secţie europeană de tratament al arşilor, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul ministerului belgian al Apărării. Anestezistul Serge Jennes, unul dintre medicii militari trimişi să evalueze starea pacienţilor români, a fost uimit de gravitatea rănilor.

“Atât pielea, cât şi plămânii au fost afectaţi puternic. Noi am selectat acei pacienţi care aveau nevoie urgentă de tratament şi care aveau şanse mari să supravieţuiască transportului”, a declarat Jennes, citat de site-ul mil.be.

Mai mult, cadrele medicale belgiene spun că au fost surprinse şi de cât de bine vorbesc limba engleză românii ajunşi acolo, astfel că nu există probleme de comunicare. Răniţii sunt însoţiţi şi de doi psihiatri români, care le acordă asistenţă de specialitate, iar rudele tinerilor au fost cazate tot în spital.

Spitalul Militar, singurul fără decese

Şi medicii de la Spitalul Militar din Bucureşti se pot lăuda, de altfel, cu faptul că n-au pierdut nicio viaţă dintre cei 12 pacienţi arşi sosiţi aici după tragedia din 30 octombrie. Dincontră, aceştia spun că toţi cei şase tineri care mai sunt internaţi aici au trecut de perioada critică şi vor supravieţui.

Premierul interimar Sorin Cîmpeanu a anunţat, ieri, că dintre răniţii din Colectiv care mai sunt internaţi în unităţile din Capitală, opt se află în continuare în stare critică, iar cinci în stare gravă, alţi 37 de pacienţi fiind în stare stabilă. “50 de pacienţi răniţi în Colectiv sunt internaţi în spitale din România, iar alţi 30 sunt transferaţi la unităţi medicale din străinătate”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Dintre cei opt pacienţi critici, trei sunt la Spitalul Floreasca, unul la Elias, unul la Institutul “C.C Iliescu”, doi la “Sf. Ioan” şi unul la Spitalul de Arşi.

56 de persoane au decedat în urma incendiului din Colectiv

×