x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Medicii şi profesorii merită cele mai mari salarii

Medicii şi profesorii merită cele mai mari salarii

de Diana Scarlat    |    17 Feb 2010   •   00:00

Românii cred că medicii şi profesorii ar trebui să aibă cele mai mari salarii, iar în coada clasamentului se află judecătorii, poliţiştii, parlamentarii, procurorii, funcţionarii din diverse instituţii publice, potrivit celui mai recent sondaj realizat de site-ul de recrutare Myjob.



Aproape 40 % din cei intervievaţi îi poziţionează pe medici pe primul loc, urmaţi îndeaproape de profesori cu aproximativ un sfert din preferinţe, 23,68 %. Locul trei este ocupat de cercetători, cu 16,94 procente din voturile participanţilor la sondaj, potrivit unui comunicat de marţi al site-ului de recrutare Myjob. Nu la fel de meritorii sunt, în opinia românilor, judecătorii şi poliţiştii, aceste două categorii profesionale obţinând în evaluările privind recompensele salariale sub cinci procente (4,99%), respectiv 3,68%. La coada clasamentului se situează parlamentarii (2,45%), procurorii (2,18%) şi funcţionarii din diverse instituţii publice (primării - 0,95%, instituţii culturale - 0,8% şi ministere - 0,47%).

Sondajul Myjob a fost efectuat online la nivel naţional în perioada 28 ianuarie-15 februarie pe un eşantion reprezentativ de 6.521 de respondenţi. Dintre aceştia, cei mai mulţi, aproape o treime, sunt din Bucureşti (28%). Mulţi dintre participanţii la sondaj au studii superioare finalizate sau în curs (43%), iar 9% deţin şi o diplomă de masterat. 60% dintre respondenţi sunt bărbaţi şi 40% femei.

Aprecierile românilor nu se potrivesc însă cu grila unică de salarizare propusă şi aprobată în toamna lui 2009. Conform acesteia, după preşedintele ţării, parlamentarii au cele mai mari salarii, urmaţi de membrii Guvernului, funcţionarii din ministere şi alte instituţii publice. În plus, la momentul actual, salariul unui medic rezident în România porneşte de la 920 de lei, iar cel al unui profesor debutant, de la 800 de lei.

BANII ÎNAPOI
Pe de altă parte, Ministerul Muncii a anunţat că se va interveni în cazul celor cărora le-au fost diminuate salariile prin aplicarea legii unice. "Dacă există cazuri individuale de reduceri ale salariilor de la 1 ianuarie, este din cauza interpretării eronate a legii de către ordonatorii de credite şi vom interveni punctual pentru corecturi", a declarat Valentin Mocanu, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

În Legea 330 privind salarizarea unitară se specifică faptul că veniturile bugetarilor nu vor fi afectate de reducerile de cheltuieli, persoanele aflate în funcţie în 2010 păstrându-şi salariile din decembrie 2009.

"Dacă există cazuri individuale de reduceri ale salariilor de la 1 ianuarie, este din cauza interpretării eronate a legii de către ordonatorii de credite şi vom interveni punctual pentru corecturi"
Valentin Mocanu - secretar de stat în cadrul MMFPS

×
Subiecte în articol: observator