x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Meditaţii la Bac cu banii Băncii Mondiale

Meditaţii la Bac cu banii Băncii Mondiale

de Dan Radu    |    03 Dec 2015   •   09:53
Meditaţii la Bac cu banii Băncii Mondiale

Banca Mondială acordă Guvernului României un împrumut de 200 de milioane de euro, bani care vor fi folosiţi pentru reducerea abandonului școlar, la liceu și facultate, și pentru creșterea ratei de promovabilitate la Bacalaureat. Se vor face meditaţii cu profesorii și elevii.

Proiectul se va derula în perioada 2016-2022 și are ca obiective scăderea ratei de abandon a elevilor de liceu de la 6,5%, cât este în prezent, la 3,5% până la finalizarea proiectului. De asemenea, se dorește creșterea procentului de liceeni care promovează examenul de Bacalaureat de la 49,6% la 59% în următorii șase ani și creșterea procentului studenţilor care continuă să frecventeze facultatea după primul an de la 82,3%, cât este în prezent, la 84,5%. Fiecare liceu de stat se poate înscrie în programele finanţate de Banca Mondială în baza unui proiect care va însemna și venituri suplimentare pentru profesorii implicaţi. Aceștia vor derula ore suplimentare de recuperare a materiei în cazul elevilor cu rezultate slabe la învăţătură, meditaţii, consiliere, ședinţe de dezvoltare personală, dar și excursii educative, competiţii între școli și alte activităţi extracuriculare. Profesorii înșiși vor lua parte la programe de specializare, urmând să înveţe să adapteze curicula la nevoile actuale și să-și perfecţioneze metodele de predare. Proiectul se va axa, în special, pe elevii din comunităţile vulnerabile, în special, dar nu exclusiv, asupra comunităţilor de romi. Pe lângă cursuri suplimentare și meditaţii, profesorii vor fi încurajaţi să meargă în comunităţile de romi și să convingă părinţii de importanţa educaţiei în cazul copiilor lor. De meditaţii vor beneficia și studenţii care au intrat la facultate cu medii mici (nu mai mari de șapte) sau care vin din medii defavorizate sau din mediul rural.

Raportul Băncii Mondiale arată că există o disparitate între elevi și eleve. Procentul elevelor care iau Bacalaureatul este cu 14% mai mare faţă de procentul elevilor.

Banca Mondială a identificat trei motive principale pentru rata scăzută de promovare la Bac: calitatea slabă a predării, sărăcia și motivele personale: migrarea părinţilor, lipsa de interes etc.
 

×