x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mehedinti - Baile Herculane, in lupta cu timpul

Mehedinti - Baile Herculane, in lupta cu timpul

de Dumitru Stoichita    |    21 Ian 2007   •   00:00
Mehedinti  -  Baile Herculane, in lupta cu timpul

Locuinte imperiale lasate in paragi- na intr-o statiune veche de aproa- pe doua milenii. Statiunea Baile Herculane a fost vizitata de-a lungul timpului de marile capete incoronate ale Europei, dar si de alte personalitati marcante ale istoriei.

Locuinte imperiale lasate in paragina intr-o statiune veche de aproape doua milenii. Statiunea Baile Herculane a fost vizitata de-a lungul timpului de marile capete incoronate ale Europei, dar si de alte personalitati marcante ale istoriei. Cladiri de patrimoniu, printre care si apartamentele imparatesei Maria Tereza, sunt astazi in paragina. Autoritatile promit masuri, dar n-au trecut la fapte.

Baile Herculane reprezinta una dintre cele mai vechi statiuni balneare ale lumii, cu o vechime atestata documentar de 1.849 de ani. Prima consemnare dateaza din anul 153 d.Hr. Izvoarele termale de aici au fost descoperite de legiunile romane in timp ce inaintau in a doua expeditie impotriva dacilor, pe timpul construirii cetatii Ad Mediam (Mehadia). Izvoarele au fost denumite Ad Aqvas Herculi Sacras Ad Mediam (Apele Sfinte ale lui Hercules de la Mehadia). Impresionati de puterea tamaduitoare a apelor de pe Valea Cernei, romanii sositi in Dacia le-au inchinat un adevarat cult balnear sub semnul tutelar al lui Hercules. Din acea perioada au ramas numeroase vestigii, apeducte, bai, statui, monede si tabule votive. Dupa retragerea ostilor romane de pe teritoriul Daciei, in secolul al III-lea, nu s-a mai auzit absolut nimic despre aceste bai timp de peste o mie de ani. Cronicile mentioneaza ca in 1380 baile erau sub stapanirea voievodului Dan. Ulterior au intrat in stapanirea turcilor, perioada in care acestea s-au ruinat complet. Abia in 1717, baile au fost redescoperite de austro-ungari, care pe timpul ocupatiei au construit o serie de pavilioane de cazare si stabilimente de bai, au introdus iluminatul electric si au construit linia de cale ferata Orsova - Timisoara.

MONUMENTAL. Centrul statiunii Baile Herculane retine atentia oricarui trecator prin impunatorul complex, lasat acum in paragina, ce a apartinut mai multor familii regale. Pavilioanele imperiale, asa cum sunt cunoscute aceste cladiri, inregistreaza astazi un rapid si regretabil proces de degradare ce se acutizeaza pe zi ce trece.

Trecuta de multi ani in patrimoniul national, cladirea unde odinioara Maria Tereza oferea baluri si dineuri capetelor incoronate ale Europei a fost piatra de temelie a campaniilor electorale. Politicienii veneau si promiteau populatiei ca vor aloca fondurile necesare reconstructiei si vor reda pavilioanele circuitului turistic. Apartamentele regale n-au cunoscut insa nici pana azi mana restauratorilor.

FOISOR. Un alt obiectiv important, dar putin cunoscut, il reprezinta "Foisorul Verde", un loc situat pe versantul muntelui, in apropiere de Domogled, infiintat chiar de Maria Tereza. Imparateasa obisnuia in timpul liber sa urce pe munte si, din acest loc de o frumusete rara, contempla intreaga asezare balneara, in special dimineata la rasaritul soarelui si seara la asfintit. De-a lungul timpului, in aceste apartamente au locuit persoane importante de pe intregul teritoriu al Europei, precum imparatul Francisc I, socrul lui Napoleon, Regele Carol al Romaniei si chiar mari nume ale literaturii romanesti. Din unele surse, toate aceste apartamente din care s-au furat lucruri si obiecte de o inestimabila valoare istorica au fost scoase din patrimoniul national si apartin acum unei firme private.
Pavilionul imperial
De-a lungul timpului, nume ca imparatul Iosif al II-lea, imparatul Francisc I si imparateasa Charlote, imparatul Franz Iosif si imparateasa Elisabeta (Sissy) au trecut prin cladirile de la Baile Herculane. Complexul cunoscut drept "pavilion imperial" aflat in centrul orasului se afla astazi intr-o avansata stare de degradare. Nimeni nu face nimic pentru salvarea acestui important segment al istoriei locurilor, chiar daca multe apartamente apartin unor firme cu bani sau chiar Armatei.
×
Subiecte în articol: observator băile herculane baile