'Coalitia ONG Natura 2000 Romania si Coalitia pentru Mediu au luat act cu ingrijorare de decizia si demersurile Consiliului Judetean Neamt avand ca scop dizolvarea Consiliului Stiintific al Parcului National Ceahlau. Consideram ca acceptarea solicitarii Consiliului Judetean de a se dizolva Consiliul Stiintific din acest motiv ar crea un precedent periculos pentru viitorul ariilor naturale protejate din Romania si implicit pentru mentinerea si valorificarea corespunzatoare a celui mai valoros patrimoniu natural si cultural. O situatie similara este si cea a Parcului Natural Bucegi, unde Consiliul Judetean Dambovita intentioneaza sa introduca opt membri «proprii» in Consiliul Stiintific.'
Acest paragraf este o parte a unui memoriu pe care 124 de organizatii neguvernamentale din Romania l-au adresat ieri ministrului László Borbély, dar si Academiei Romane. Apelul a venit si in urma articolului 'Ceahlau, cronica unui dezastru anuntat', aparut in Jurnalul National. Parcul National Ceahlau este in pericol sa fie distrus iremediabil din cauza unor ambitii politice ale pedelistilor locali si judeteni de a construi in zona o partie de schi exact in mijlocul ariei de protectie speciale. Nu intamplator organizatiile neguvernamentale au atras atentia si asupra Parcului Natural Bucegi. Campania de presa a Jurnalului National a aratat iresponsabilitatea oficialilor damboviteni, al caror scop este similar cu cel al colegilor de la Neamt, distrugerea mediului.
Reabilitarea de catre Consiliul Judetean Dambovita cu asfalt a Platoului Bucegi, in apropierea Babelor si a Sfinxului, constituie un real pericol. Consiliul Stiintific al Parcului Natural Bucegi si-a dat aprobarea pentru acesta lucrare, dar recunosc ca reabilitarea 'Drumului Babelor' pune in pericol mediul. Realizat cu bani de la bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, proiectul cuprinde si amenajarea in creierii Bucegilor a numeroase cabane si partii de schi care vor servi afaceristilor din zona. Unul dintre acestia este patronul Asesoft, Sebastian Ghita, care detine Cabana Cuibul Dorului, aflata pe acest traseu.
Alt beneficiar al investitiilor finantate de Elena Udrea este senatorul PDL Valetin Calcan – doua dintre partiile care urmeaza a fi construite vor fi in imediata apropiere a Hotelului Pestera, detinut de senator. Si Consiliul Judetean a pus de o afacere, construind o cabana la Saua Dichiului, pe care urmeaza s-o administreze. 'Ne exprimam increderea ca institutiile pe care le reprezentati nu vor permite crearea unor precedente nedorite', a precizat Laszlo Potozky, reprezentantul celor 124 de ONG-uri.