x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mere de Voineşti, luate la joc

Mere de Voineşti, luate la joc

de Diana Scarlat    |    09 Noi 2008   •   00:00
Mere de Voineşti, luate la joc

FESTIVAL  •  UN FRUCT DEVENIT CELEBRU
Parfumate, coapte şi foarte cunoscute, merele de Voineşti au fost ieri vedetele festivalului dedicat lor. Fabricat în laborator cu 50 de ani în urmă, "Frumosul" a fost sărbătorit cu mare fast la el acasă.



La Voineşti, în judeţul Dâmboviţa, oamenii sunt legaţi de mere. Nici ei, nici fanii faimoaselor fructe nu-şi pot imagina cum aceşti oameni ar putea trăi fără ele. Şi tocmai pentru că celebrele mere de Voineşti sunt principala sursă de venit pentru locuitorii comunei, cultivatorii lor s-au gândit să le facă o sărbătoare numai a lor: festivalul merelor de Voineşti.

PREGĂTIRI. Petrecăreţii s-au bucurat ieri de expoziţii cu standuri de fructe, de maşini şi utilaje agricole sau de produse necesare în pomicultură. Festivalul a ajuns anul acesta la cea de-a opta ediţie şi e un prilej de bucurie, atât pentru agricultori, cât şi pentru cumpărători. Deşi nu este electoral din fire, mărul-vedetă a fost nevoit de data asta să suporte amestecul campaniei în festivitatea sa. De coincidenţă s-au bucurat politicienii care-au folosit momentul pentru a-şi lansa candidaturile.

POMICULTORI. La această ediţie a festivalului au participat zeci de pomicultori din zona Voineşti, mândri de merele lor deşi producţia a fost mai scăzută decât anul trecut. Într-un an bun, un pomicultor obţine 30-40 de tone de mere la hectar, însă toamna lui 2008 nu le-a adus decât 20 de tone la hectar, din cauza secetei şi a îngheţului din primăvară care a afectat florile. Preţul unui kilogram de mere porneşte la Voineşti de la 2 lei pe kilogram, dar după o negociere bună, pentru cei care cumpără mai mult se pot face şi reduceri.

Istoria "Frumosului"

În comuna Voineşti, activitatea transmisă din tată-n fiu este pomicultura. Asta pentru că soiul cultivat în această zonă a devenit celebru pentru calităţile lui deosebite. "Frumosul de Voineşti", căruia i s-a dus vestea în toată ţara, a fost creat în laborator, la staţiunea de cercetare în domeniul pomicol din localitate. Se întâmpla cu 50 de ani în urmă, în perioada de glorie a cercetării din agricultură. Lucrurile s-au schimbat şi la Voineşti în ultimii ani. Dacă suprafaţa staţiunii de cercetare era de aproape 600 de hectare în momentul înfiinţării, aceasta a ajuns la numai 114 hectare după 2000, după ce foştii proprietari şi-au recuperat terenurile naţionalizate. Totuşi, merele de Voineşti rămân printre cele mai cunoscute şi căutate.

×
Subiecte în articol: observator voineşti