x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mesajul presedintelui Klaus Iohannis de Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații: Veteranii reprezintă veritabile exemple de curaj, demnitate, patriotism şi loialitate față de țară

Mesajul presedintelui Klaus Iohannis de Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații: Veteranii reprezintă veritabile exemple de curaj, demnitate, patriotism şi loialitate față de țară

11 Noi 2021   •   12:03
Mesajul presedintelui Klaus Iohannis de Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații: Veteranii reprezintă veritabile exemple de curaj, demnitate, patriotism şi loialitate față de țară

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, astăzi, un mesaj cu ocazia Zilei Veteranilor din Teatrele de Operaţii, în care afirmă că veteranii reprezintă "veritabile exemple de curaj, demnitate, patriotism şi loialitate faţă de ţară şi valorile naţionale".

"Sărbătorim astăzi Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații, prilej de a-i omagia pe toți militarii care, departe de casă și familii, și-au îndeplinit cu abnegație și devotament misiunile încredințate.

Este o zi cu o semnificație particulară pentru țara noastră, pentru că în urmă cu 18 ani, pe 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie primul militar român în teatrul de operații din Afganistan, sublocotenentul post mortem Iosif Silviu Fogoraşi.

Aducem astăzi un pios omagiu celor care au făcut sacrificiul suprem în teatrele de operații sub faldurile tricolorului românesc. Le mulțumim, totodată, tuturor veteranilor care continuă să-și desfășoare activitatea în rândurile personalului activ, în rezervă sau în retragere. Veteranii reprezintă veritabile exemple de curaj, demnitate, patriotism și loialitate față de țară și valorile naționale.

Profesionalismul deosebit al militarilor români participanți la misiuni în teatrele de operații este remarcat și apreciat de aliații și partenerii noștri.

Participarea României la misiuni multinaționale, încă înainte de a fi membră NATO, a constituit un factor determinant care a facilitat accederea în Alianța Nord-Atlantică, în Uniunea Europeană, precum și încheierea unor parteneriate strategice în domeniul securității cu state relevante în plan internațional.

Anul acesta, Alianța Nord-Atlantică și-a încheiat cea mai solicitantă operație din ultimii ani, desfășurată pe parcursul a 19 ani, misiunea Resolute Support din Teatrul de Operații Afganistan. Onorăm astăzi și sacrificiul celor 27 de militari români care și-au pierdut viața, al celor 227 militari care au fost răniți și suntem cu gândul la familiile îndurerate.

Totodată, datorăm respectul nostru veteranilor celui de-Al Doilea Război Mondial care și-au dat viața din dragoste de țară, precum și militarilor care, în ultimii ani, au participat la misiuni sub egida NATO, a Uniunii Europene, a ONU sau de coaliție în afara teritoriului național.

Mulțumesc tuturor militarilor care, în prezent, execută misiuni internaționale în diferite teatre de operații și zone de conflict. Profesionalismul pe care îl dovediți contribuie la consolidarea profilului țării noastre în cadrul NATO și al parteneriatelor din care România face parte.

Dragi veterani din teatrele de operații, vă asigurăm de respectul și recunoștința noastră și suntem, de asemenea, recunoscători familiilor pentru eforturile remarcabile de a vă sprijini în îndeplinirea misiunilor încredințate.

Vă mulțumesc și vă doresc multă sănătate!"

×
Subiecte în articol: klaus iohannis