Politia locala s-ar putea lauda, in curand, cu specialisti ca ai FBI. Deputatul doctor Tudor Ciuhodaru (PSD) a depus un proiect de lege pentru infiintarea postului de negociator cu sinucigasii in cadrul politiei locale. Intr-un comunicat de presa in sustinerea demersului sau, Ciuhodaru spune ca saptamana trecuta a negociat cu succes cu un tanar care ameninta sa se arunce de pe spitalul de neurochirurgie ,,N.Oblu' din Iasi, din cauza conflictelor casnice legate de lipsa unui loc de munca.
,,Negociatorii sunt cei care salveaza vieti in situatii critice precum sinuciderile sau luarile de ostatici. Arta dialogului si pregatirea speciala fac ca acesti oameni sa poata interveni in situatii extreme, in care autoagresivitatea sau heteroagresivitatea sunt greu de controlat prin interventia fortelor de ordine', spune Ciuhodaru.
Medicul deputat este autorul unui studiu recent, prezentat in exclusivitate de jurnalul.ro, din care reiese ca rata sinuciderilor este in crestere alarmanta in Romania, pe fondul inrautatirii conditiilor de viata.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproximativ 2.740 de oameni se sinucid intr-o zi (un milion intr-un an), raportul fiind de 4 barbati la o femeie.
Sinuciderile sunt cauza principala a mortilor violente (21%), urmate de accidentele in trafic (16%), otraviri accidentale (14%) si caderi de la inaltime (10%).
Pe plan global, rata medie a sinuciderilor este mai mare de 14 la suta de mii, la barbati fiind 25 la suta de mii, iar la femei 6 la suta de mii.
In Romania, frecventa cazurilor de suicid a crescut intre anii 1990 si 2004 cu 30%, cu diferente semnificative intre sexe. Adica, in timp ce pentru femei s-a inregistrat o foarte usoara scadere, pentru barbati rata aproape ca s-a dublat.
Cresterea cea mai mare a ratei sinuciderilor s-a produs intre anii 1990 si 1995, dupa aceasta perioada si pana in 2004 inregistrandu-se un platou. In 2004 rata suicidului in Romania a fost de 12,5 la suta de mii, cu o rata pentru barbati de 21,5 la suta de mii, iar pentru femei de 4 la suta de mii.
In ultimii ani, s-a consemnat un fapt extrem de ingrijorator, produs pe fondul acutizarii problemelor din sistemul de Invatamant, corelat cu migrarea masiva a fortei de munca in strainatate si cu cvasi-absenta politicilor sociale dedicate minorilor ramasi fara suportul parintilor: varsta medie a sinucigasilor a scazut cu peste 10 ani, consemnandu-se foarte multe sinucideri la copii.
Portretul robot al sinucigasului, realizat prin analiza a 656 de cazuri incluse in studiul Ciuhodaru: barbat, 25-34 de ani, traieste in oras, e somer. Doar 5,34% dintre cei 656 erau cunoscuti cu antecedente depresive. Majoritatea (37%) au preferat ca metoda de sinucidere intoxicatia cu medicamente si au ales intervalul orar 14 – 22 (53%). alte metode alese sunt spanzurarea, taierea venelor sau prabusirea de la inaltime.
Tentativele de suicid sunt si mai numeroase decat actele sinucigase reusite. Mai putin de 10% dintre cei care se sinucid reusesc din prima incercare!