x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Meseria de notar se mosteneste

Meseria de notar se mosteneste

14 Apr 2004   •   00:00

Cine ar fi crezut vreodata ca intelectualii unui oras ca Timisoara, care se lauda cu vederi democratice, au avut sufletul sa ingradeasca accesul unui tanar, cu un handicap fizic serios si cu un dosar medical pe masura, la un post de notar-stagiar?

De aproape cinci ani, umilit la maximum de casta notariala timiseana, candidatul nu a primit altceva decat picioare in fund si scuze patetice. In anul 1990, la numai trei zile dupa ce a implinit 18 ani, in timpul cursurilor, Gabriel A. a suferit un accident, in urma caruia si-a pierdut degetul mare de la mana dreapta. Cu o cheltuiala enorma, parintii si matusa baiatului au reusit sa-l opereze in Germania, doctorii realizand un transplant de deget de la picior la mana. Dupa recuperare, Gabriel a reusit sa termine liceul si s-a inscris la Facultatea de Energetica.

In anul II, tanarul a intrerupt un an cursurile, deoarece a trebuit sa suporte o a doua faza a transplantului, tot in Germania. Postoperator, medicii i-au atras atentia asupra faptului ca, pentru tot restul vietii, va trebui sa evite frigul si umezeala, atat la picior, cat si la mana, intrucat risca sa-si piarda degetul transplantat. Tot din pricina actelor medicale, Gabriel a fost declarat inapt pentru satisfacerea serviciului militar. Totusi, nu s-a dat batut!

Cursuri paralele

Intrucat meseria de inginer de distributie si transport energie electrica presupunea activitati in hale friguroase ori in aer liber, Gabriel s-a vazut nevoit sa se reorienteze spre o alta ocupatie. A dat admitere la Facultatea de Drept din Timisoara si, timp de trei ani, a urmat in paralel cursurile celor doua institutii de invatamant superior. In anul 2000, tanarul a reusit sa-si incheie socotelile cu Ministerul Educatiei si Invatamantului, absolvind cu brio si licentele de rigoare ambele facultati.

Asalt continuu

Conform cerintelor legislative, in fiecare an a gasit si notari-indrumatori, sub aripa carora sa-si efectueze stagiatura. De fiecare data insa a fost refuzat, mai-marii Camerei invocand tot soiul de motive. Ba, ca nu sunt locuri, ba, ca e nevoie de acceptul majoritatii notarilor, ba, ca solicitarea a fost depusa tardiv si lista ar putea continua. Totusi, functionarii publici au omis, de fiecare data, in ultimii patru ani, sa-i spuna lui Gabriel A. ca regulile nu se aplicau decat in cazul sau. In celelalte situatii, cand in discutie erau odraslele unor procurori, judecatori sau notari, actele normative deveneau, dintr-o data, inexistente sau, in cel mai nefericit caz, optionale!

Exemplul cel mai elocvent este, poate, cel de anul trecut cand fiica presedintei Curtii de Apel Timisoara, Silvia Nebela, a intrat pe usa din dos a notariatului, in cel mai mare secret, fara nici o cerere de inscriere la notarul-indrumator si chiar daca nu a avut acceptul majoritatii.

Pentru unii muma...

Conform traditiei, si in acest an, notarii timisoreni si-au batut, practic, joc de Gabriel A., ingradindu-i, pentru a patra oara consecutiv, accesul la aceasta casta. Desi normele interne ale Camerei Notarilor Publici arata ca „cererile de incriere se depun pana la data de 31 ianuarie a fiecarui an", la rugamintea unor functionari publici, ai caror copii terminau Facultatea de Drept in vara acestui an, notarii au incercat sa decaleze termenul de incriere pe data de 7 august. Mai exact, dupa sustinerea examenelor de licenta! Totusi, Uniunea Nationala a Notarilor Publici s-a impotrivit si a cerut „ca numarul de locuri sa fie inregistrat pana la data de 23 martie a.c., ora 15:00".

Dar nici acest atu nu a fost in avantajul lui Gabriel A., intrucat notarii au gasit o alta chichita de care sa se agate ca sa protejeze locurile vacante. Mai exact, cererea de incriere a tanarului cu handicap fizic, facuta de un notar-indrumator din Lugoj, a fost refuzata la inregistrare pe motiv ca „nu are anexat tabelul nominal cu acordul expres al notarilor lugojeni". Ceea ce e o bazaconie, intrucat normele Camerei arata clar ca „punctul de vedere al notarilor din circumscriptie are caracter orientativ", iar „aprobarea numarului de notari stagiari este atributul exclusiv al Colegiului Director".

…pentru altii ciuma

Evident, aceleasi criterii „orientative" nu au operat si in cazul celor sapte fericiti castigatori, noi titulari ai unor posturi de notari-stagiari. Nici nu avea cum sa functioneze din moment ce, la sedinta consultativa, dintr-un numar de 42 de notari timisoreni, au fost prezenti doar 16. Ca sa nu va mai tinem in suspans, trebuie sa va spunem ca norocosii invingatori la puncte au fost: fiul judecatorului Vali Romanu, fiicele notarilor Rodica Saca si Adina Motica, nepoata notarului Carmen Radulescu, fratele notarului Dana Miculescu, sora notarului Mihai Cimpoesu si, nu in ultimul rand, fiica sotilor Cosneanu, ambii judecatori de renume militar si civil.

Tiberiu Kiss


„In toti anii astia de cand ma zbat sa intru in notariat, am incercat sa lucrez ca inginer, ca sa pot sa-mi intretin familia. Am muncit doar un pic, deoarece mediul nu mi-a priit din punct de vedere al sanatatii, astfel incat am fost nevoit sa renunt. La anul, mai am o ultima sansa, iar dupa aceea nu am sa mai pot fi stagiar, intrucat dupa cinci ani de la terminarea studiilor, legea nu-ti mai permite sa intri in stagiatura. Consider ca de fiecare data cand m-am inscris, am indeplinit toate condiitiile cerute de Camera. Totusi, anul acesta a fost mult prea mult. Si-au batut practic joc de mine. A fost pentru prima data in viata mea cand am simtit ca acest handicap ma urmareste. Oricum, nu ma dau batut..."


×
Subiecte în articol: observator