Meşteri populari, produse tradiţionale şi, mai ales, mult vin au fost punctul de interes al mureşenilor la sfârşit de săptămână.
Meşterii populari din toate colţurile ţării şi-au dat întâlnire la
sfârşit de săptămână la Târgu-Mureş, în cadrul Sărbătorii Vinului şi a
Artei Meşteşugăreşti. La a opta ediţie, evenimentul a devenit deja
tradiţie în Târgu-Mureş an de an, când cetatea medievală îşi schimbă
culoarea.
Meşteri populari, produse tradiţionale şi, mai ales, mult vin au fost punctul de interes al mureşenilor la sfârşit de săptămână.
Meşterii populari din toate colţurile ţării şi-au dat întâlnire la sfârşit de săptămână la Târgu-Mureş, în cadrul Sărbătorii Vinului şi a Artei Meşteşugăreşti. La a opta ediţie, evenimentul a devenit deja tradiţie în Târgu-Mureş an de an, când cetatea medievală îşi schimbă culoarea. În acest an, prezenţa fabricanţilor de produse tradiţionale româneşti a întrecut orice aşteptare. Au venit cu zecile şi au încercat să-i impresioneze pe vizitatori cu meşteşugul lor. Au înţeles că ambalajul contează, aşa că s-au îmbrăcat fiecare în costumul specific zonei de provenienţă. Sunt slobozi la vorbă şi răspund oricărei provocări, veşnic pregătiţi să vorbească despre produse. Familia Bodea a venit tocmai din Cluj-Napoca şi, spun ei, sunt singurii înregistraţi la OSIM pentru picturile lor pe coajă de ou. "Nu este aşa de simplu, durează şi câteva săptămâni să facem o icoană. Ouăle sunt tratate special, sunt degresate, sunt potrivite la nuanţe şi aşa le aşezăm şi alcătuim fondul, pe care mai apoi se pictează. Gândiţi-vă la un puzzle, aşa lucrăm noi cu fiecare bucată de coajă de ou, să o potrivim perfect", spune doamna Bodea. Dar şi rezultatul este pe măsură: cea mai mică icoană, cam cât o palmă, costă 50 de lei, iar tablourile cele mari urcă lejer la câteva sute de lei. Lângă clujeni s-au instalat două corturi de moldoveni. Unul face bastoane şi sculptură în os, celălalt se ocupă cu modelarea sticlei. Ouăle încondeiate stau vizavi, iar ceramica de Korund şi de Horezu stau una lângă alta. Mai încolo, sculpturi din lemn, icoane pe sticlă, ştergare cusute manual, mărgele sau obiecte din lemn, turtă dulce şi nelipsitul kurtos-colac.
A venit toamna…
… acoperă-mi inima cu ceva, le-a spus Nicu Alifantis târgumureşenilor veniţi la deschiderea festivalului. Şi i-a îndemnat la un pahar de vin, doar au venit la festivalul vinului. Cele mai aglomerate au fost standurile unde vinul era liber la… degustat. "În acest mod îi convingem pe vizitatori că noi avem vinul cel mai bun şi îi determinăm să cumpere", a susţinut un producător local de vin, mândru de rezultatele acţiunii de marketing. Ofertele nu au lipsit, de la vinul de Cotnari până la autohtonele vinuri de Lechinţa. Şi cum vinul alunecă mai bine după un grătar, bucatele le-au făcut cu ochiul gurmanzilor.
Şi pentru cei înclinaţi spre vitaminizare, la 35 de kilometri mai la nord, la Reghin, şi-au putut umple cămările cu mere de toate soiurile, expuse cu mândrie la "Ziua recoltei".
Citește pe Antena3.ro