x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator METEO/Ploi de toamnă în plină iarnă

METEO/Ploi de toamnă în plină iarnă

de Dan Panaitescu    |    22 Ian 2009   •   00:00

În ultimele zile s-au înregistrat temperaturi cu mult peste media normală pentru această perioadă. Minimele au devenit pozitive (5°C în Maramureş şi 1°C în Transilvania), fapt neobişnuit pentru ultima decadă a lunii ianuarie.



În ceea ce priveşte maximele termice, acestea s-au situat între 10°C (în Oltenia) şi 15°C (în Dobrogea). Ploile apărute în urma încălzirii vremii au determinat subţierea stratului de zăpadă în zonele montane, pe alocuri chiar dispariţia acestuia. Şi în Bucureşti ploaia şi-a făcut simţită prezenţa, după o ceaţă persistentă la orele dimineţii, temperaturile încadrându-se între 5°C şi 12°C.


Vremea probabilă - 22 ianuarie 2009

Pe parcursul zilei de marţi au fost înnorări numai în Dobrogea, înnorări care în cursul nopţii (marţi spre miercuri) s-au extins, pe circulaţie est-sud, care a antrenat aer cald şi umed dinspre Marea Neagră spre Moldova şi Muntenia.

Aşa că ieri-dimineaţă în aceste regiuni au fost nori, iar în zonele joase, pe arii din ce în ce mai extinse, s-a format ceaţă, asociată izolat şi cu burniţă. Minimele termice, caracteristice pentru o vreme caldă la această dată, s-au situat între –9°C în zona depresionară din Harghita şi Covasna şi 10°C la Oraviţa. Ieri, cerul s-a acoperit treptat în toate regiunile şi a început să plouă. În următoarele zile va ploua în toate regiunile. Astăzi, cu precădere în vest, sud-vest, va ploua în zona de deal şi de munte, unde sunt posibile cantităţi de apă mai însemnate, prin cumulare. Mâine, ploile vor fi mai frecvente în sud, apoi din nou în vest, iar poimâine se vor înregistra în vest şi sud-vest. Ploile pot avea şi caracter de aversă şi vor fi însoţite de intensificări temporare ale vântului, iar în zona montană vor contribui la subţierea stratului de zăpadă. Fondul termic este şi va rămâne cald. (meteorolog Doina Mărăşoiu)

BUCUREŞTI


Centru:
       max.: 12°C    min.: 6°C
Periferie:     max.: 10°C    min.: 5°C

Azi (joi):
Vremea va fi deosebit de caldă. Cerul va fi temporar noros, iar vântul va sufla slab şi moderat. Dimineaţa vor fi condiţii de ceaţă. Presiunea atmosferică va scădea accentuat.

Mâine (vineri):
Vremea se va menţine deosebit de caldă pentru luna ianuarie. Cerul va fi noros, iar în cursul zilei temporar va ploua. Vântul va sufla moderat. Maxima: 10°C; minima: 2°C.

Poimâine (sâmbătă):
Vremea va fi caldă. Cerul va fi mai mult noros, însă condiţiile de ploaie vor fi reduse. Vântul va sufla slab până la moderat. Maxima: 10°C; minima: 3°C.

LA MUNTE


Azi (joi):
Valorile de temperatură vor fi mult mai ridicate decât în mod obişnuit în ultima decadă a lunii ianuarie. Cerul va fi mai mult noros. Ziua va ploua local în majoritatea masivelor, iar noaptea, ploile vor avea caracter de aversă pe spaţii mai extinse în Munţii Banatului şi în vestul Carpaţilor Meridionali.

Mâine (vineri):
Vremea se va menţine caldă pentru această perioadă din an. Cerul va fi mai mult noros şi temporar va ploua, pe arii mai extinse, în Carpaţii Meridionali şi Occidentali.

Poimâine (sâmbătă):

Deşi temperatura aerului va marca o scădere uşoară, vremea va fi caldă. Cerul va fi mai mult noros şi va ploua pe arii mai extinse în Carpaţii Occidentali şi în vestul Carpaţilor Meridionali şi izolat în rest. La peste 2.000 m altitudine vor fi şi precipitaţii sub formă de lapoviţă sau de ninsoare. Vântul va sufla slab, cu unele intensificări în zona înaltă.

PRESIUNEA ATMOSFERICĂ


Presiunea atmosferică reprezintă forţa exercitată de aerul atmosferic pe unitatea de suprafaţă. Aceasta se măsoară cu ajutorul barometrului, iar înălţimea coloanei de mercur a acesteia variază în strânsă legătură cu starea vremii. Presiunea atmosferică normală este de aproximativ 760 mm Hg.

Azi (joi):
Presiunea atmosferică va scădea accentuat îndeosebi în a doua parte a intervalului, de la valori în jur de 754 mm Hg până la valori în jur de 745 mm Hg.

Mâine (vineri):
Presiunea atmosferică va continua să scadă accentuat, de la valori în jur de 745 mm Hg până la valori în jur de 735 mm Hg.

PROGNOZA ÎN EUROPA


Cerul va prezenta înnorări în cea mai mare parte a continentului. Vor cădea precipitaţii sub formă de ploaie pe arii extinse în regiunile vestice şi sud-vestice, dar şi în zonele învecinate bazinului central al Mării Mediterane (unde sunt posibile cantităţi de apă mai însemnate), predominant sub formă de ploaie, local în ţările central-estice şi mai ales ninsori, în general slabe cantitativ, în nord şi nord-est. În zonele cu precipitaţii, şi mai ales în vest şi în centru, zonele montane înalte, dar şi în bazinul central al Mării Mediterane, vântul va continua să prezinte intensificări. Îndeosebi la orele dimineţii va fi ceaţă, asociată izolat cu burniţe sau ploi slabe. Temperatura aerului va avea valori maxime comparabile cu cele din ziua precedentă, în uşoară creştere faţă de intervalul anterior de prognoză. Presiunea atmosferică nu va avea variaţii importante. (meteorolog Doina Mărăşoiu)

×
Subiecte în articol: cerul meteo presiunea atmosferică