Faţă de mijlocul acestei săptămăni, in care toamna a semănat căt de căt a toamnă, week-end-ul care ne aşteaptă va aduce din nou frigul in Romănia.
Conform specialiştilor ANM, de măine vremea se va răci accentuat. Vinovată este masa de aer rece de origine polară ce vine din nord-vestul continentului şi care va traversa ţara noastră. Vor fi precipitaţii la inceput sub formă de ploaie, apoi se vor transforma in lapoviţă şi ninsoare. Astfel vor fi ninsori in toată Romănia, cu excepţia sud-estului, acolo unde ploile vor fi stăpăne. Temperaturile maxime nu vor depăşi 8... 10 grade Celsius, iar minimele vor fi negative. Şi in Bucureşti, sămbătă şi duminică, mercurul termometrelor nu va depăşi 6 grade Celsius. Văntul va avea intensificări, iar in zona montană va sufla tare, viscolind zăpada.
Despre o revenire a vremii putem vorbi abia la mijlocul săptămănii viitoare, atunci cănd ploile vor inceta, cel puţin in sudul ţării, insă in centru şi in nord aspectul vremii va fi la "limită" pentru luna noiembrie. In concluzie, putem afirma că valorile de temperatură care ne aşteaptă la acest sfărşit de săptămănă, dar şi in primele zile ale celei viitoare sunt caracteristice unei prime luni de iarnă.Â
 Comentariul Specialistul:
In sud-vestul Europei, dar şi in extremitatea sa de răsărit, presiunea atmosferică se va menţine ridicată, iar in restul continentului va continua să scadă. Scăderea va fi mai accentuată in bazinul central al Mării Mediterane şi in zona Mării Adriatice, unde se vor dezvolta alte sisteme noroase, bogate in umezeală de deasupra intinderilor de apă ale acestor mări. In culoarul depresionar vor acţiona sistemele frontale care fac legătura intre nordul şi sudul Europei, şi cum circulaţia aerului nu le favorizează indepărtarea de locul lor de formare, precipitaţiile vor fi şi astăzi, dar şi in zilele următoare, in ţările nordice, centrale şi sud-estice, la inceput sub formă de ploaie, apoi mai ales lapoviţă şi ninsoare.
meteorolog Romica Jurca
Azi in ţară:
Bacău 10°C
Baia Mare 7°C
Braşov 7°C
Buzău 11°C
Cluj-Napoca 6°C
Constanţa 11°C
Craiova 12°C
Deva 11°C
Galaţi 11°C
Iaşi 9°C
Miercurea-Ciuc 4°C
Oradea 10°C
Piteşti 11°C
Sibiu 9°C
Suceava 9°C
Tărgu-Mureş 8°C
Timişoara 12°C
La munte:
Azi (vineri):
Cerul va fi mai mult noros şi pe arii extinse vor cădea precipitaţii sub formă de ploaie, lapoviţă şi ninsoare. Izolat, in Carpaţii Occidentali cantităţile de apă vor depăşi 20... 25 l/mp.
Măine (sămbătă):
Vremea se va răci. Cerul va fi mai mult noros, pe arii extinse va ninge, iar văntul va sufla tare, viscolind ninsoarea.
Poimăine (duminică):
Vremea va fi rece. Cerul va fi noros şi pe arii extinse va ninge. Văntul va sufla tare, viscolind ninsoarea.
Bucureşti:
max. 11°C
min. 3°C
Azi (vineri):
Cerul va fi temporar noros, iar noaptea vor fi condiţii de ploaie.
Măine (sămbătă):
Vremea se va răci. Cerul va fi mai mult noros şi ziua, temporar, va ploua. Văntul va sufla moderat şi cu intensificări. Maxima: 6°C, iar minima: - 3°C.
Poimăine (duminică):
Vremea va fi rece, cerul noros şi vor fi condiţii de ploaie. Văntul va sufla cu intensificări. Maxima: 6°C, iar minima: - 3°C.
Drumeţii:
Timişul de Sus - Cascada Tamina - Vărful Piatra Mare
Traseul porneşte de la poşta din Timişul de Sus pe drumul forestier de pe Valea Timişului. Pe dreapta se distinge poteca marcată cu bandă albastră, care traversează apa şi urcă pe culmea Băii Mici, ce desparte Timişul Sec de Jos de Valea Carierei. De aici se zăreşte culmea calcaroasă a muntelui. Drumul continuă circa 200 m pe Valea Pietrei Mici, apoi traversează apa şi urcă spre Piciorul Gălbezei. Se depăşeşte linia de creastă pentru a se inscrie pe versantul sud-estic al muntelui, trecănd printr-o pădure. Se ajunge la poienile care formează Timişul Sec de Jos, de unde se ajunge la un gol de munte. De aici se parcurge păşunea subalpină, pentru a ajunge la Vărful Pietrei Mari. Din vărf se coboară la fosta Cabană Piatra Mare, de unde se poate face retur.