Escrocii se perfecționează cu o rapiditate greu de gestionat de către Poliție, iar credulitatea victimelor este principala armă a hoților. Inspectoratul General al Poliției Române a implementat în ultimii ani numeroase proiecte prin care îi anunță pe oameni în legătură cu pericolele la care se expun, forțele de ordine colaborează cu presa, pentru mediatizarea subiectului, însă cei păcăliți par să refuze, pur și simplu, informația.
Contactarea unor femei singure, pe Facebook, este o metodă folosită de escroci la nivel internațional, pentru a-și umple conturile cu sute de mii de euro, de la victime din întreaga lume. Copiii și pensionarii ocupă locurile II și III pe listele preferințelor escrocilor. De trei ani a apărut o metodă foarte eficientă, prin care un „general american care luptă în Afganistan” vrea să trimită unei persoane de încredere o adevărată comoară, dar trimiterea coletului costă câteva mii de dolari. Persoana care primește coletul trebuie să depună suma într-un cont bancar. O metodă similară a fost „scrisoarea nigeriană”, care se trimitea prin e-mail.
„Mama a fost contactată de un astfel de individ. Mai întâi i-a povestit că este un general american care luptă în Afganistan, este tată și caută o femeie care să-l înțeleagă, o prietenă. Apoi i-a cerut date personale și s-a asigurat că este o femeie singură. Am preluat contul de Facebook al mamei și am continuat conversațiile, în numele ei, în colaborare cu Poliția. Pretinsul general i-a spus mamei că vrea să-i încredințeze toată averea lui. Că-i va trimite un colet cu 1,3 milioane de dolari, ceasuri de aur și diamante, de care să aibă grijă, până când va reuși el să le recupereze, apoi o va răsplăti cu o sumă foarte mare de bani, pentru serviciile pe care i le va face. Dar pentru a trimite coletul, mama ar trebui să pregătească 3.000 de euro, pe care să-i trimită prin Western Union. I-a cerut mamei să-l asigure că sub nicio formă nu va povesti altcuiva despre relația lor specială, nici măcar familiei, iar de fiecare dată când vorbesc, el se asigură că mama nu a luat legătura cu noi”, spune Mihai Mitrea, jurnalist independent.
Cum reușesc să facă victime
Escrocii poartă conversații în limba engleză, dar folosesc și metoda de traducere automată, în limba țării în care acționează, disponibilă prin serviciile Google. Astfel reușesc să păcălească persoane din orice țară, cu ajutorul tehnologiei la îndemâna oricui. În întreaga lume s-au înregistrat deja mii de plângeri, din partea victimelor acestei metode. În România este mai greu pentru acești escroci să primească banii, pentru că sumele sunt foarte mari, însă unele victime reușesc să strângă sumele cerute de hoți, crezând că astfel vor obține un câștig fabulos.
„Escrocii mizează pe credulitatea oamenilor și pe mirajul unui câștig substanțial și imediat. Toate metodele de acest fel se bazează pe colaborarea victimelor. În România au fost prinși escroci care le promiteau unor persoane o creștere nemeritată a pensiei, în urma depunerii unei sume de bani într-un cont.
De asemenea, foarte mulți au folosit metoda „premiului”, constând într-o sumă foarte mare de bani, dar în posesia cărăia se poate intra doar după ce „câștigătorul” trimite o sumă de bani într-un cont sau la o adresă indicată de escroci. În emisiunile pe care le realizez, am explicat de zeci de ori, pentru publicul larg, metodele prin care oamenii devin victime, în speranța că aceștia vor înțelege pericolele și se vor putea feri, în viitor”, explică Dan Antonescu, specialist criminolog, fost șef al Serviciului Omoruri din Poliția Capitalei, care acum realizează o emisiune dedicată acestui subiect.
Statisticile arată, însă, că foarte mulți oameni sunt în continuare victime ale escrocilor. O altă metodă preferată de escroci este „accidentul”, victimă devenind, la începutul acestui an, chiar o polițistă locală din Focșani, soția unui jandarm.
De fiecare dată, hoții se asigură că victimele sunt persoane singure și nu povestesc despre „oferta” pe care au primit-o, dacă este vorba despre „premii”, sau nu încearcă să-i contacteze pe cei în cauză, în metoda „accidentul”.
Cele mai multe victime refuză să se informeze din mass-media, considerând că Facebook este cea mai bună sursă de informare și devenind astfel unealta favorită a infractorilor. Rețeaua este o „bancă de date” accesată „la liber” de către infractori și alimentată permanent de către potențialele victime. Dan Antonescu, specialist criminolog
Cele mai multe victime sunt femeile singure, vânate de escroci, iar cea mai nouă metodă este folosirea conturilor de Facebook.