Curtea Constituţională a declarat neconstituţională ordonanţa de urgenţă, emisă de Guvernul condus de profesorul de Drept constituţional Emil Boc, ce interzicea cumulul pensie-salariu în sistemul public. În loc să-şi prezinte public scuzele, să dea foc la diploma necinstită şi la lucrarea de doctorat, şeful Executivului – un mic ilegalist, dar un mare ambiţios – a declarat că-l lucrează nişte oameni răi, ne-a anunţat că-şi mai face şi un proiect de lege asemănător şi că nu va abandona lupta. Ca să nu cumva să rămână românii cu impresia că ăl mic n-a băut apă după Traian Cel Mare, şi-a permis să categorisească drept "nesimţiţi" câteva sute de mii de oameni care cumulează salariile la stat cu pensiile. Şi a exemplificat cu un caz particular din Autoritatea Aeronautică Civilă Română, că tot sunt românii sensibili la legendarul
Florea Geică. Jurnalul Naţional a descoperit şi demonstrează că Guvernul Boc a minţit cu neruşinare în toată perioada de după adoptarea hulitei Ordonanţe 230. Premierul a susţinut senin că actorii, profesorii şi asistenţii maternali îşi pot continua activitatea în regim de convenţie civilă, dar documentele Executivului arată cu totul altceva. Un ordin comun emis la 7 ianuarie de miniştrii Marian Sârbu şi Gheorghe Pogea arată că prin sintagma "venituri din exercitarea unei funcţii remunerate" se înţelege "orice venit salarial realizat în baza unui contract individual de muncă sau a unui raport de serviciu". Adică au vrut să taie tot, dar nu le-a ieşit...
Victor Ciutacu
Curtea Constituţională a României (CCR) a decis cu majoritate de voturi că dispoziţiile OUG 230/2008, prin care a fost interzisă cumularea pensiei cu salariul de la stat, este neconstituţională. Guvernul va respecta decizia, dar continuă lupta împotriva pensiilor şi a salariilor de lux şi pregăteşte o lege prin care să interzică ce n-a reuşit ordonanţa. La orizont se prefigurează şi interzicerea cumulului de funcţii pe cheltuiala statului.
“Ordonanţa Boc” de interzicere a cumulului pensiei cu salariul de la stat a picat. Sesizată de Avocatul Poporului, Curtea Constituţională a constatat că OUG 230/2008 încalcă Legea fundamentală a ţării, fiind neconstituţională în integralitatea ei. Verdictul a fost dat cu majoritate de voturi. Concret, potrivit Biroului de presă al CCR, Ordonanţa afectează drepturi fundamentale prevăzute de Constituţie: dreptul la muncă şi dreptul la pensie. Totodată, actul normativ încalcă şi articolul 115, alin. (6) din Constituţie, care statuează că: “Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică”. Decizia Curţii este definitivă şi general obligatorie.
MINUTUL DE AUR
Pentru prima oară în istoria CCR, în faţa magistraţilor acestei Curţi s-a putut face o intervenţie directă, de regulă, cererile de intervenient făcute numai în scris fiind respinse de instanţă. S-a creat precedentul. Minutul de aur la discuţiile pe fond a fost obţinut de avocatul Lucian Bolcaş, vicepreşedintele PRM, după un veritabil “duel” pe texte de lege şi principii de drept. Avocatul a convins magistraţii să-i dea dreptul să vorbească în susţinerea poziţiei Avocatului Poporului, deşi procedura CCR nu prevede o asemenea posibilitate, lansând o provocare la adresa magistraţilor CCR. “Articolul 14 din legea CCR vă îngăduie o autonomie procedurală, proprie rolului şi demnităţii Curţii Constituţionale. Tocmai de aceea am încercat să vă provoc. Poate că în acest moment nu este inutil”, a spus Lucian Bolcaş. Judecătorul constituţional Nicolae Cochinescu a replicat: “Domnule avocat, ştiţi foarte bine că ar însemna să deschidem un robinet pe care o să-l regretăm după aceea!”. Până la urmă, Curtea i-a dat cuvântul şi avocatul Bolcaş, pensionar la rându-i, a ridicat două chestiuni: sfera noţiunii de atingere, precizând că aceasta vizează orice formă, inclusiv modificarea unor drepturi precum dreptul la muncă, dreptul la protecţie socială. A doua: teoria drepturilor câştigate în strânsă legătură cu neretroactivitatea legilor.
AVOCATUL POPORULUI A AVUT DREPTATE
Reprezentantul Ministerului Public a susţinut că OUG 230/2008 este neconstituţională dintr-un cu totul alt punct de vedere decât cel invocat de Avocatul Poporului, astfel că cere respingerea acţiunii acestuia. Or, ce a susţinut reprezentantul Avocatului Poporului în faţa instanţei? Că ordonanţa încalcă mai multe articole din Constituţie. Articolul 1, alineatul 5, care spune că respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie. Deci, este obligatorie şi pentru Guvern. Un alt articol invocat a fost 115, alineat 6 din Legea fundamentală. Avocatul Poporului a susţinut că prin OUG 230/2008 se încalcă dreptul la muncă, un drept ce nu poate fi îngrădit, potrivit art. 41 din Constituţie, dar şi art. 6 punctul 1 din Pactul Internaţional pentru Drepturi Economice Sociale Culturale, ratificat prin Decretul 212/1974. “Este de reţinut că dreptul la muncă al unei persoane nu poate forma obiectul vreunei îngrădiri sau limitări, fiecare persoană fiind liberă să muncească în măsura posibilităţilor sale fizice şi intelectuale pe care doar ea singură le poate aprecia”, a spus Avocatul Poporului. Se încalcă şi dreptul la pensie, prevăzut de art. 47 din Legea fundamentală, dar şi dreptul de proprietate privată prevăzut de art. 44, interdicţia de a cumula pensia cu salariul de la stat echivalând practic cu o expropriere, salariul şi pensia fiind bunuri proprietate privată, a susţinut Avocatul Poporului. În punctul de vedere trimis preşedintelui Curţii, Ioan Vida, Guvernul a susţinut că interdicţia cumulului pensiei cu salariul nu aduce atingere dreptului la muncă şi dreptului la pensie, deoarece pensionarii care vor să lucreze au la dispoziţie şi alte modalităţi de a-şi rotunji veniturile, printre care plata cu ora, încheierea convenţiilor civile sau salariul dobândit în sectorul privat.
LA LOC COMANDA
Ordonanţa nu îşi mai produce efectele, astfel că aceia care şi-au depus deja cererile de renunţare la pensie, în favoarea salariului de la stat, îşi vor primi pensiile în continuare, ne-au asigurat reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii.
Profesorul Boc, repetent la Constituţie
Profesorul de Drept constituţional Emil Boc a primit o palmă după ceafă de la CCR, care i-a transmis că ordonanţa lui intervine asupra unui drept fundamental al omului, prevăzut de Constituţie, domeniu în care nu poate acţiona o ordonanţă de urgenţă. Cu aerul că habar nu avea care este aria de acţiune a unei ordonanţe de urgenţă, premierul Emil Boc a anunţat că a găsit o altă modalitate de a reinstitui interdicţia ca pensia să fie cumulată cu veniturile bugetare. Guvernul va iniţia un proiect de lege cu acelaşi obiect ca şi Ordonanţa 230, pentru care va cere Parlamentului dezbatere în procedură de urgenţă. “Curtea a respins ordonanţa pe motiv de formă, spunând că Guvernul nu avea dreptul să emită ordonanţe de urgenţă în acest domeniu. Asta înseamnă că, practic, putem merge mai departe pe calea unui proiect de lege supus aprobării Parlamentului, lucru pe care îl vom şi face. Vom iniţia un proiect de lege prin care vom pune capăt dispreţului faţă de banul public, prin care vom interzice la stat cumulul pensiei cu salariul şi vom dezbate în procedură de urgenţă la Parlament”, a declarat Boc. Premierul a susţinut însă că respectă decizia Curţii, deşi îi este greu să o înţeleagă. El a spus însă că nu poate accepta un sistem “nedrept şi nesimţit” în care salariile şi pensiile depăşesc câteva sute de milioane de lei vechi. “Nu am respins dreptul la muncă, ci am restrâns dezmăţul pe banul public”, a insistat Boc. Premierul nu a explicat însă dacă proiectul de lege va cuprinde un articol special pentru actorii, medicii, asistenţii maternali sau alte categorii care cumulează cele două venituri, dar a repetat că nu ei sunt ţinta acestor acte normative. (Monica Iordache Apostol)