x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Migranţi sirieni, SALVAŢI în Italia de poliţiştii de frontieră români (VIDEO)

Migranţi sirieni, SALVAŢI în Italia de poliţiştii de frontieră români (VIDEO)

15 Sep 2013   •   08:20
Migranţi sirieni, SALVAŢI în Italia de poliţiştii de frontieră români (VIDEO)

Poliţiştii de frontieră de pe pe nava 'Ştefan cel Mare' MAI 1105, aflată în misiune în Italia, în cadrul Operaţiunii Maritime Comune AENEAS 2013, coordonată de Agenţia FRONTEX, au depistat şi reţinut o navă suspectă care, în urma anchetei desfăşurate de autorităţile italiene, s-a dovedit a fi o 'navă mamă', implicată în transportul a sute de imigranţi ilegali în Italia. În momentul depistării, nava fără pavilon transfera pe o altă ambarcaţiune, mai mică, 199 de imigranţi care au declarat că sunt sirieni, aceştia fiind salvaţi de poliţiştii de frontieră români, în cooperare cu autorităţile italiene.

În noaptea de 10/11 septembrie 2013, nava 'Ştefan cel Mare' (MAI 1105), aflată în misiune de patrulare, în cadrul Operaţiunii Maritime Comune AENEAS 2013 coordonată de Agenţia FRONTEX (Agenţia Europeană pentru Gestionarea Cooperării Operaţionale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene) a detectat o navă fără pavilion, cu multe persoane la bord, care tracta o altă ambarcaţiune de dimensiuni mai reduse.

În urma monitorizării efectuate de poliţiştii de frontieră români, s-a stabilit că ţinta se înscrie într-un mod de acţiune cunoscut ca fiind 'navă mamă şi navă fiică': nava de pescuit fără pavilion, ce remorchează o ambarcaţiune de dimensiuni reduse, pe care ulterior transferă migranţii pentru a fi transportaţi rapid la mal.

Imediat a fost anunţat Centrul Internaţional de Coordonare (ICC) care a dispus monitorizarea de la distanţă a transferului migranţilor de pe 'nava mamă' pe barca rapidă. După ce au fost strânse probele necesare, un elicopter şi o navă a Gărzii de Finanţe precum şi o navă a Gărzii de Coastă Italiene au intervenit pentru salvarea celor 199 de migranţi iar Centrul Internaţional de Coordonare al Operaţiunii Comune a dispus ca nava MAI 1105 să iniţieze procedurile de oprire şi reţinere a navei suspecte, deoarece pe baza informaţiilor operative/probe de la faţa locului precum şi alte date de la nivelul ICC, autorităţile judiciare italiene au emis un mandat de sechestrare a navei cu facilitatori.



Nava românească 'Ştefan cel Mare' şi altă navă a Gărzii de Finanţe Italiene, care actionau sub egida 'Frontex', asistate de unităţi de suport aerian elen şi italian, au procedat la abordajul navei fără pavilion, în apele internaţionale, punând în aplicare mandatul de sechestrare emis de Parchetul districtual din Catania (Procura Distrettuale Della Repubblica, Direzione Distrettuale Antimafia).

Nava suspectă a fost reţinută şi remorcată în Portul Catania, membrii echipajului fiind în prezent anchetaţi de autorităţile italiene.

Totodată, cei 199 de migranţi, 85 bărbaţi, 50 femei şi 64 minori, au fost salvaţi şi transportaţi de navele italiene în Portul Siracusa.

La finalizarea acţiunii, nava 'Ştefan cel Mare' MAI 1105 şi-a reluat misiunea în cadrul operaţiunii Frontex.

Această acţiune este 4-a acţiune importantă soluţionată cu succes de poliţiştii de frontieră români, după cele trei cazuri în care au fost salvaţi 297 imigranţi ilegali din apele teritoriale italiene.

Autorităţile italiene au precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, că este primul caz în care este efectuată o sechestrare a unei 'nave mamă' în apele internaţionale, ocazie cu care nava românească a avut un aport important în strângerea mijloacelor de probă care demonstrează implicarea navei drept mijloc utilizat pentru transferul migranţilor clandestini de către o grupare criminală organizată care operează în Italia şi Egipt.

×