x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mihaela Mihai cere pensii pentru artisti

Mihaela Mihai cere pensii pentru artisti

27 Aug 2004   •   00:00

De zeci de ani, artistii romani liber profesionisti au prestat activitati specifice profilului, iar statul a beneficiat de impozitele "culese" de pe urma lor, atat in lei, cat si in valuta. Cu toate acestea, in momentul de fata, ei nu beneficiaza de nici o lege aplicata din care sa rezulte o pensie pentru volumul de munca depus.

ROXANA I. ANCUTA

Mihaela Mihai, presedinta Uniunii Artistilor Liber Profesionisti - ARTIS, este singura reprezentanta a acestei categorii sociale care si-a luat in serios rolul, iar de aproape un an se zbate pentru ca proiectul de lege pe care l-a initiat sa fie aprobat si pus in aplicare incepand cu 1 ianuarie 2005.

Proiectul de lege priveste o indemnizatie compensatorie a artistilor interpreti pentru activitatea in regim de liber profesionism desfasurata din 1959 pana in 1999.

Cu acordul initial al premierului Adrian Nastase si sustinuta de o echipa a Ministerului Muncii, Mihaela Mihai a "cizelat" acest proiect de lege pentru a permite actualilor guvernanti sa faca un gest de dreptate fata de generatia artistilor interpreti ai anilor 1959-1999.

DREPTURI. Intr-o scrisoare trimisa Ministrului Finantelor Publice, Mihai Nicolae Tanasescu, Mihaela Mihai precizeaza: "Noi suntem singurii pentru care statul roman nu a avut grija sa emita un text de lege care sa prevada organizarea unei evidente a incasarilor de impozite si calcularea unei pensii, cum au avut si au compozitorii, scriitorii, artistii plastici. Nu regretam acoperirea de care beneficiaza confratii nostri creatori, ci discriminarea ale carei victime am fost timp de 40 de ani si suntem noi, artistii liber profesionisti. In plus, spre deosebire de compozitori sau scriitori, artistii liber profesionisti au avut de suportat cheltuieli profesionale din sumele nete incasate: costumele pentru scena si emisiuni tv, produsele de machiaj, fotografiile pentru autografe sau afisele personale. Noi, artistii de categoria I, eram platiti la orice spectacol cu 250 de lei brut pentru o seara cu public. Pe mine personal, la Festivalurile de la Mamaia, rochia de scena pentru fiecare cantec nou prezentat in concursurile de Creatie ma costa din buzunar in medie 1.000 de lei, iar premiul il incasa compozitorul. Statul a neglijat in mod intentionat protectia artistilor liber profesionisti, cei mai rentabili din punct de vedere economic. Noi am umplut salile si stadioanele, nu scriitorii si compozitorii. Pentru noi se deplasa publicul si platea bilete la intrare".

APARARE. Generatia artistilor romani si-a "ars" talentele si carierele neavand dreptul si nici posibilitatea de a castiga la fel ca artistii din tarile occidentale. Aceia, devenind celebri, castigau suficient pentru a-si asigura singuri retragerea din cariera, in mod onorabil. "In conditiile acestea, de acord, statul nu are obligatia sa le asigure o pensie. La noi, toti cetatenii romani castigau putin, caci am trait intr-un sistem comunist ale carui limite le cunoastem. Dar, in acest caz, cand ingradesti pe toata lumea, acorzi si protectia sociala la toata lumea. In Constitutia Romaniei, chiar si in cea de dinainte de Revolutie, este clar precizat ca «toti cetatenii Romaniei au dreptul la pensie...» De ce artistii liber profesionisti nu au deloc, desi au platit impozite?" Mihaela Mihai s-a lovit de refuzul Ministerului Finantelor Publice de a debloca pentru bugetul anului 2005 suma de 300 de miliarde de lei, pentru indemnizarea a aproximativ 10.000 de artisti liber profesionisti, dupa estimarile facute de ARTIS. "Alaturi de datoriile de mii de miliarde ale unor intreprinzatori, sterse cu dezinvoltura de MFP, dreptele noastre pretentii par derizorii."

ACTIVITATE. Propunerea cumularii acestei indemnizatii compensatorii cu veniturile din pensia de la teatre, dar si cu indemnizatia de merit este ceva normal pentru ARTIS. Reprezentantii sindicatului nu pretind o egalizare a veniturilor artistilor intre ei, asa cum nici in celelalte domenii de activitate nu exista egalitate la valoarea pensiei. Un director de fabrica nu va avea aceeasi pensie cu un strungar al aceleiasi fabrici.

Un exemplu: Mircea Albulescu beneficiaza de o pensie de 3,7 milioane de lei, de la teatru, dupa o activitate indelungata si stralucita in cadrul acestei institutii. Dar, in afara stagiunilor teatrului, a facut sute de emisiuni tv, Teatru radiofonic, spectacole, filme, pe care le-a prestat in regim de liber profesionist, "platit, ca noi toti, cu onorariu pe emisiune, la care s-a retinut impozit". "Toate aceste colaborari cu TVR, Radio, ARIA, Casele de Cultura reprezinta un volum de munca impozitat, care trebuie sa dea dreptul la o pensie (sau, in cazul nostru, indemnizatie compensatorie).

DEZILUZIE. Proiectul a obtinut avizele Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, cu greu al Ministerului Culturii si Cultelor si foarte prompt pe cel al Ministerului Sanatatii. "S-a oprit la Ministerul Finantelor Publice, iar domnul Prim-Ministru a uitat ca a promis sustinerea Guvernului pentru adoptarea acestui proiect de lege. Am avut, sincer, incredere in promisiunile Premierului, dar astazi imi marturisesc deceptia. Domnul ministru Tanasescu are un rol ingrat in aceasta afacere, dar il asuma cu usurinta, oare de ce nu ma mira?!"

CE ESTE UALP-ARTIS?

Singurul sindicat al artistilor liber profesionisti din Romania, care a reunit, in primul rand, artisti de varf, de prima reputatie, a caror activitate se desfasoara si in regim de liber profesionism: actori de teatru si cinema cum ar fi Mircea Albulescu, Dan Purec, Ion Besoiu, Adrian Pintea, Rodica Mandache, Victor Rebengiuc etc; cantareti de muzica pop ca Monica Anghel, Dan Bittman, Mirabela Dauer, cantautori si folk-isti ca Doru Stanculescu si Ducu Bertzi, interpreti de folclor - Nicolae Furdui Iancu, Viorica Flintasu, Floarea Calota, Benone Sinulescu, Gheorghe Zamfir sau artisti plastici cum ar fi Bogdan Hojbota, Radu Aftenie, Vasile Soponariu etc. UALP-ARTIS reprezinta toate formele de expresie culturala, prin insusi conceptul sau de liber profesionism. Este organizat in sectii de specialitate: actorie, muzica de divertisment, arte plastice si personal de scena. Si-a inceput activitatea pe 10 februarie 2003 si, fiind un sindicat independent, nu a primit nici un fel de subventii de la structurile de stat.

FOTO

  • BANI PUTINI. Mircea Albulescu beneficiaza de o pensie de 3,7 milioane de lei

  • MESERIE. Ion Besoiu este un artist care a suportat cheltuielile profesionale din sumele nete incasate

  • INCREDERE. Victor Rebengiuc s-a inscris si el in sindicatul artistilor liber profesionisti din Romania
  • ×