x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mihai Chiţac cere din nou instanţei întreruperea pedepsei, pe caz de boală

Mihai Chiţac cere din nou instanţei întreruperea pedepsei, pe caz de boală

15 Dec 2009   •   00:00
Mihai Chiţac cere din nou instanţei întreruperea pedepsei, pe caz de boală

Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti discută în 22 decembrie o nouă cerere de întrerupere a executării pedepsei de 15 ani de închisoare, în cazul fostului general Mihai Chiţac, întrucât acesta nu a reuşit să se opereze în termenul stabilit atunci când s-a decis eliberarea provizorie.



Avocata fostului general, Alice Drăghici, a declarat, pentru Mediafax, că pe rolul Tribunalului Militar Teritorial a fost introdusă o nouă cerere de întrerupere a executării pedepsei de 15 ani de închisoare, pe care Chiţac a primit-o în urma porcesului privind revoluţia de la Timişoara.

Potrivit avocatei, acest proces va avea termen în 22 decembrie, dată la care, în opinia ei, Mihai Chiţac va fi adus cu escorta de la penitenciar. Aceasta a arătat că în data de 18 decembrie, clientul ei este nevoit să revină la penitenciar pentru reîncarcerare, potrivit deciziei Curţii Militare de Apel, prin care i s-a întrerupt pedeapsa pentru o perioadă de trei luni.

Medicii legişti nu au un alt raport de expertiză în cazul lui Mihai Chiţac, singurele concluzii fiind cele trimise de INML "Mina Minovici" în luna aprilie, când s-a menţionat că fostul general poate fi eliberat din arest pentru o lună de la data programării pentru operaţia de splenectomie.

"Institutul de Medicină Legală «Mina Minovici» din Capitală a trimis în aprile concluziile expertizei în cazul Mihai Chiţac, când a menţionat că acesta poate fi eliberat din arest pentru o lună de la data când a fost programat pentru operaţia de splenectomie", a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, directorul general al instituţiei, Dan Dermengiu.

Acesta a citat din concluzia expertizei medico-legale arătând că "dacă pacientul exprimă acordul scris (acord informat) pentru efectuarea splenectomiei, avansăm propunerea întreruperii executării pedepsei pentru o perioadă de o lună de la data când este programat pentru intervenţia chirugicală, în vederea efecturăii acesteia".

Mihai Chiţac a fost, săptămâna trecută la Spitalul de Urgenţă Floreasca, la camera de gardă, din cauza unei crize anginoase (durere în piept - n.r.). După avaluarea stării de sănătate, medicii au dispus schimbarea tratamentului pentru fostul general, stabilind că starea de sănătate a lui Mihai Chiţac este critică.

Fostul general a fost eliberat, în 18 septembrie, din Penitanciarul Jilava, pe o perioadă de trei luni, după ce Curtea Militară de Apel Bucureşti a admis cererea acestuia de prelungire a măsurii de punere în libertate provizorie, din motive medicale.

Magistraţii Curţii Militare de Apel Bucureşti au decis eliberarea provizorie din închisoare a lui Chiţac în baza a două acte medicale distincte emise de Institutul de Medicină Legală Mina Minovici, conform cărora executarea în regimul închis este imposibilă în cazul fostului general.

Iniţial, Chiţac fusese eliberat temporar din penitenciar, în 21 iunie, pentru o lună, în vederea efectuării operaţiei de splenectomie, dar medicii hematologi de la Spitalul Fundeni nu au dat recomandare pentru intervenţia chirurgicală, motiv pentru care el s-a întors în arest.

În 18 septembrie, Curtea Militară de Apel Bucureşti a decis eliberarea din penitenciar, pentru o perioadă de trei luni a lui Mihai Chiţac, din motive medicale, admiţând astfel cererea acestuia de prelungire de la o lună la trei luni a măsurii de punere în libertate provizorie.

×
Subiecte în articol: observator