INTERPOL-ul spulberă iluzia ziarelor care şi-au arogat rolul principal în determinarea arestării fugarului Mihai Necolaiciuc. Pentru prima dată de la arestarea în SUA a lui Necolaiciuc, se recunoaşte oficial că operaţiunea a fost rezultatul cooperării dintre autorităţile americane, române şi ofiţeri ai unităţii INTERPOL pentru suport investigativ în cazul fugarilor.
Conform anunţului publicat ieri pe site-ul INTERPOL, fostul director general al CFR - care a fost subiect al INTERPOL ca persoană pentru care se cere arestarea cu scopul de a fi extrădată sau ca persoană căutată internaţional -, a fost arestat în SUA. "Mihai Necolaiciuc - care este acuzat de corupţie şi abuz de putere prin care a cauzat pierderi de aproximativ 50 de milioane de euro - a fost luat în custodie de ofiţeri ai US Marshals Service şi ai Biroului US pentru Imigraţie şi Vămi din Florida miercuri, 17 iunie. Arestarea (...) a fost făcută în urma cooperării dintre autorităţile Statelor Unite şi cele ale României şi ofiţeri ai INTERPOL - Unitatea pentru Suport Investigativ în cazul Fugarilor, cu sediul Secretariatului General la Lyon, Franţa", anunţă INTERPOL.
Însă, potrivit ediţiei electronice a Palm Beach Post, arestarea lui Necolaiciuc în parcarea restaurantului Denny's din West Palm Beach, pentru violarea legii americane a imigraţiei, a fost posibilă ca urmare a cooperării dintre agenţiile mai multor state americane, autorităţile româneşti nefiind nominalizate. Joi Necolaiciuc risca, pentru încălcarea legii SUA a imigraţiei, fie expulzarea, fie deportarea, potrivit lui Brandon Alvarez-Montgomery, ofiţer de relaţii publice al Departamentului pentru Imigraţie şi Vămi. Vineri însă Letonya Miller, de la Biroul Interpol Washington, a declarat, citată de România Liberă - online, că Necolaiciuc riscă deportarea în România şi 15 ani de închisoare în baza unuia şi "aceluiaşi dosar". De parcă s-ar fi referit la dosarul românesc, nu la cel american. O altă ciudăţenie, a se citi neconcordanţă, constă în precizarea INTERPOL referitoare la luarea în custodie a fugarului, ca şi când americanii l-au arestat pentru predarea lui celor care îl căutau. Păi, până acum, americanii ne-au spus că l-au arestat pentru încălcarea legii lor şi nicidecum în baza vreunei solicitări a INTERPOL, ori în baza cererilor noastre de extrădare. Chiar şi Ambasada României la Washington, prin vocea ataşatului de presă Janina Cismaru, a subliniat: "Necolaiciuc nu este luat în custodie de americani. El a fost arestat de autorităţile SUA pentru încălcarea legii imigraţiei. De altfel, consulul român, Mihaela Deaconu, i-a prezentat, telefonic, lui Necolaiciuc care sunt drepturile pe care le are ca cetăţean român arestat în SUA". În rest... autorităţile române tac până luni!?
Citește pe Antena3.ro