Câteva mii de credincioşi au participat, luni, la Sfânta Liturghie oficiată la Mănăstirea "Peştera Sfântului Apostol Andrei" de un sobor de ierarhi din ţară şi străinătate condus de arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie.
Unii dintre pelerini au venit la Mănăstirea "Peştera Sfântului Apostol Andrei", situată în apropierea localităţii Ion Corvin din judeţul Constanţa, încă de duminică seară, oamenii rugându-se pentru sănătate şi prosperitate atât în lăcaşul de cult cât în peştera mănăstirii.
Potrivit Arhiepiscopiei Tomisului, pentru că anul acesta se împlinesc 25 de ani de la reactivarea aşezământului monahal, la sfârşitul slujbei a fost lansată lucrarea "Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei - 25 de ani de vatră monahală neîntreruptă, 1990-2015", semnat de către stareţul mănăstirii, arhimandrit Cosma Mitu, şi teologul Ionuţ Druche.
Începând cu ora 18,00, pe scena Casei de cultură din Constanţa va avea loc concertul de muzică patriotică "Sus inima români!", susţinut de corala bărbătească ortodoxă "Armonia" şi orchestra militară a Forţelor Navale Române, intrarea fiind liberă.
În deschiderea concertului, vor putea fi vizionate două expoziţii, "Peştera Sfântului Apostol Andrei în fotografii de epocă", organizată de Ionuţ Druche, şi "Peştera Sfântului Andrei în ochii copiilor", coordonată de prof. Mădălina Oana Sfetcu, profesor de desen în cadrul şcolii gimnaziale nr. 1 Tuzla.
Pe 30 noiembrie este sărbătoarea legală în care poporul român îl cinsteşte pe Sf. Apostol Andrei, ocrotitorul României şi primul apostol al Mântuitorului, care a adus cuvântul Evangheliei pe pământul Dobrogei de astăzi.
Sfântul Apostol Andrei s-a născut în Betsaida, localitate aflată pe malul lacului Ghenizaret din Galileea, şi este fratele Sfântului Apostol Petru. Petru şi Andrei au renunţat la îndeletnicirea de pescari, i-au urmat lui Hristos şi, după Învierea Domnului, au devenit "pescari de oameni", adică apostoli. Sfântul Apostol Andrei a propovăduit Evanghelia în ţinuturile Bitiniei, Traciei, Macedoniei şi Sciţiei Minor, adică Dobrogea de astăzi, în cetăţile Tomis, Callatis şi Histria. De aceea este cunoscut drept "apostolul românilor".
La aproximativ 80 de kilometri de Constanţa, în apropierea localităţii Ion Corvin, se află peştera în care, conform tradiţiei, s-a adăpostit Sfântul Apostol Andrei. Aici, la Betleemul neamului românesc, vin în fiecare an mii de credincioşi spre a-l cinsti pe Sfântul Apostol Andrei.
Conform istoricilor bisericeşti, Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat în cetatea Patras, din Grecia de astăzi, prin răstignire, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, numită "crucea Sfântului Andrei".