x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mii de erori în dosarele de pensii

Mii de erori în dosarele de pensii

de Monalise Hihn    |    26 Apr 2011   •   15:11

În jur de zece la sută dintre pensionarii care au fost încadraţi în grupele I şi a doua de muncă au ajuns să beneficieze de majorarea veniturilor abia după ce s-au adresat Casei Judeţene de Pensii şi Asigurări Sociale. În prezent, CJPAS Hunedoara verifică în jur de 1.500 de dosare, în care este posibil să se fi strecurat erori. Pe de altă parte, aproape 70.000 de pensionari hunedoreni iau mai puţini bani, după ce Guvernul Boc a decis că pentru pensiile mai mari de 740 de lei se achită 5,5 la sută contribuţii la asigurările de sănătate.

În jur de 3.500 de pensionari hunedoreni au beneficiat de mărirea veniturilor abia după ce s-a constatat că sunt îndreptăţiţi să primească bani în plus pentru că au lucrat în grupele I şi a doua de muncă până în noiembrie 2008. Alte 1.500 de dosare sunt reverificate. Potrivit legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pensionarii care au fost încadraţi în grupele I şi a II-a şi de muncă beneficiază de o creştere a punctajelor anuale realizate cu 50 la sută pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa I de muncă şi cu 25 la sută pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa a II-a de muncă. Legea se aplică celor care au fost în activitate până în noiembrie 2008.

Dosare prea verificate

În jur de 47.600 de hunedoreni au fost încadraţi, cât timp au fost în activitate, în grupele I şi a doua de muncă, asta dacă şi-au desfăşurat activitatea până în noiembrie 2008. Astfel, pentru că au lucrat în condiţii mai grele, în special în siderurgie şi minerit, aceştia au avut dreptul să beneficieze de bani mai mulţi la pensie. Bucuria a fost de scurtă durată, pentru că oricum, Guvernul Boc le-a luat din bani, percepându-le 5,5 la sută din pensiile ce depăşesc 740 de lei pentru contribuţiile la asigurările de sănătate. Totuşi, pe lângă aceştia au existat şi pensionari care, deşi întruneau condiţiile, nu au primit bani în plus. Directorul Casei Judeţene de Pensii şi Asigurări Sociale, Ionel Ciobanu, spune că încurcăturile au apărut pentru că s-a tot intervenit în dosarele oamenilor: “Au fost în jur de 3.500 de cazuri în care, pentru că s-a tot intervenit în dosare, oamenii nu au primit de la bun început majorările. Mai avem aproximativ 1.500 de dosare la care lucrăm, dar într-o lună le finalizăm şi pe acestea”. După verificarea tuturor dosarelor, în judeţ sunt peste 50.000 de beneficiari de bani în plus. Ionel Ciobanu declară că măririle sunt cuprinse între 0 (?!) şi circa 300 de lei. În bazele Casei Judeţene de Pensii Hunedoara figurează 140.000 de beneficiari. Dintre aceştia, peste 58.000 au o pensie mai mică de 740 de lei, iar aproape 69.000 au o pensie mai mare de 740 de lei. Potrivit CJP Hunedoara există 25.600 de hunedoreni care au o pensie cuprinsă între 740 şi 1000 de lei. Pensia medie la nivelul judeţului Hunedoara este de aproximativ 900 de lei.

Date confidenţiale

Datele confidenţiale ale câtorva mii de pensionari din municipiul Hunedoara au ajuns la deputatul PDL din colegiu, Viorel Arion. Este vorba despre informaţii legate de peste 9.000 de pensionari care au lucrat în grupele I şi a II-a de muncă. Deputatul PDL, Viorel Arion, le-a trimis acestor pensionari scrisori personalizate. El le scrie: “Prin noua Lege a Pensiilor adoptată de Parlament în decembrie 2010, pensionarii care au ani lucraţi în grupele I şi a II-a de muncă beneficiază de creşterea pensiilor, în funcţie de numărul de ani lucraţi în grupele respective. (…) Dumneavoastră sunteţi beneficiar al acestor drepturi datorită preocupării permanente a Guvernului de a creşte pensiile, dar şi a iniţiativei legislative a deputatului Viorel Arion privind grupele I şi a II-a de muncă!”. În municipiul Hunedoara jumătate dintre pensionarii aflaţi în plată au lucrat în fostul combinat siderurgic, în construcţii siderurgice şi civile şi în minele de la Teliuc şi Ghelari. Interesant este cum a reuşit deputatul Viorel Arion să intre în posesia datelor acestor oameni, având în vedere că nimeni, în afara titularului, nu poate obţine informaţii despre un dosar de pensie de la Casa Judeţeană de Pensii şi Asigurări Sociale Hunedoara.

×