x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Miliarde impotriva incălzirii globale

Miliarde impotriva incălzirii globale

de Alexandru Nastase    |    16 Noi 2007   •   00:00
Miliarde impotriva incălzirii globale
Sursa foto: PEDRO ARMESTRE/

Organizaţia Naţiunilor Unite intenţionează să ceară guvernelor şi companiilor private să investească miliarde de euro anual pentru reducerea fenomenului de incălzire globală şi a efectelor sale. Potrivit unor surse, Statele Unite intenţionează să ceară respingerea documentului.


Proiectul va fi discutat in acest sfărşit de săptămănă la intălnirea Grupului Interguvernamental al ONU pentru Schimbările Climatice, care va avea loc la Valencia. Recomandările grupului de experţi in schimbările climatice vor constitui punctul de plecare pentru negocierile care vor avea loc la Bali, Indonezia, luna viitoare. Cu acea ocazie, organismul ONU va propune crearea unui "urmaş" al protocolului de la Kyoto, un acord internaţional care să oblige mai multe state să işi reducă in mod consistent emisiile de dioxid de carbon. Potrivit documentelor preliminare, obţinute de agenţia Bloomberg, Statele Unite vor primi indicaţii să urgenteze şi să intensifice acţiunile impotriva schimbărilor climatice. Din cauza faptului că sunt lidere in emisii de dioxid de carbon, Statele Unite sunt văzute de alte guverne ca factorul cel mai important pentru crearea unui nou sistem impotriva incălzirii globale, după ce Protocolul de la Kyoto va expira in 2012.


VALENCIA ŞI BALI. Delegaţiile vor petrece cinci zile la Valencia pentru a analiza draftul documentului care va fi prezentat la Bali. Raportul final va conţine informaţii din documente elaborate in cursul acestui an de Grupul Interguvernamental al ONU pentru Schimbările Climatice, materiale care se referă la ultimile evoluţii in chestiunea schimbărilor climatice, la previziuni pentru viitoare efecte care vor fi resimţite şi la tehnologiile care ar putea duce la scăderea temperaturilor. Conferinţa din Bali, găzduită de Convenţia ONU pentru Schimbările Climatice, va aduce la aceeaşi masă oficiali guvernamentali din toată lumea care vor discuta soluţiile pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, de vină pentru incălzirea globală. Potrivit organizatorilor, sesiunile de discuţii trebuie să indice şi o direcţie clară privitoare la strategia globală de reducere a emisiilor, după incheierea protocolului de la Kyoto.


In Romănia

La Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile există un departament pentru schimbărilor climatice. Are 12 posturi, dar in momentul de faţă acolo lucrează doar şase persoane. Deşi funcţionează de la inceputul mandatului actualului guvern, activitatea departamentului nu este incă vizibilă, după cum recunoaşte chiar cea care il coordonează, Dumitra Mereuţă. Romănia trebuie să reducă volumul de gaze cu efect de emis in atmosferă cu 8% faţă de anul 1989. "Noi ne-am cam făcut treaba, pentru că mare parte din fabricile şi uzinele din Romănia s-au inchis, aşa că obiectivul s-a indeplinit de la sine. Nu se ştie insă in momentul de faţă căt va costa acest proces", mai spune Dumitra Mereuţă.

×
Subiecte în articol: verde! climatice