x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum falimentezi comunele dându-le un milion de euro! Pagubele din fondurile SAPARD, plătite de stat

Cum falimentezi comunele dându-le un milion de euro! Pagubele din fondurile SAPARD, plătite de stat

de Diana Scarlat    |    25 Iun 2015   •   10:54
Cum falimentezi comunele dându-le un milion de euro! Pagubele din fondurile SAPARD, plătite de stat
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Proiectele de un milion de euro finanţate prin SAPARD au nenorocit zeci de comune din România. Reţeta a fost simplă: primăriile au luat banii, lucrările au fost făcute prost, iar UE şi-a cerut milioanele înapoi. În multe cazuri, autorităţile locale nu au putut plăti şi li s-au blocat conturile. Efectele s-au simţit până în 2014.

Comuna Şuşani, din judeţul Vâlcea, a-nceput cu stângul acce­sarea fondurilor europene în 2003, cu un proiect SAPARD pentru alimentarea cu apă. Lucrările au întârziat un an, au început în 2004, dar în 2006 SAPARD a cerut rezilierea contractului şi returnarea fondu­rilor. Primăria a ripostat, dar a pierdut procesele, la toate instan­ţele – ultimul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Cişmelele fuseseră montate prost, iar conductele nu aveau dimensiu­nile potrivite. Proiectul avea o finanţare de un milion de euro, dar valoarea s-a dublat, după ce s-au adăugat penalităţile. Admi­nistraţia locală din Şuşani a stat cu conturile blocate timp de cinci ani.

Sute de comune au luat bani în perioada 2003-2009, prin măsura 2.1 „Dezvoltarea şi îmbu­nătăţirea infrastructurii rurale” a SAPARD, pentru diverse lucrări de dezvoltare a comu­nităţii locale, dar au pierdut finanţările, după ce s-a constatat că lucrările au fost făcute de mântuială.

Primării cu bugetele blocate

Prejudiciile au fost mult mai mari decât valoarea totală a investiţiilor, din cauza acumu­lării penalităţilor, iar despăgu­birile au fost plătite de la bugetul statului, pentru a se putea scoate localităţile din situaţia de faliment. În total, SAPARD a cerut înapoi 300 de milioane de euro, bani din care primăriile nu au plătit nimic.
Zeci de comune din România au rămas fără drumuri, fără canalizare, fără alimentare cu apă şi alte proiecte, fiecare având o finanţare de cel puţin un milion de euro, dar pagube de două ori mai mari.

Comisia Europeană a blocat finanţarea cu 171 de milioane de euro pentru proiecte SAPARD, în iulie 2009, iar prejudiciile au fost plătite de la bugetul de stat. Efectele rateurilor prin SAPARD s-au resimţit până anul trecut, când statul a plătit 25,584 milioane de lei din Fondul de rezervă buge­tară – datoriile ultimelor 11 localităţi.

Administraţiile locale care au pierdut banii de preade­rare au stat cu fondurile blocate între doi şi cinci ani, perioadă în care nu s-a mai putut investi în alte lucrări de infrastructură sau alte proiecte de dezvoltare, decât în cazul în care au declarat insolvenţa, dar toate deciziile au fost atent controlate de comisia de administrare.

×
Subiecte în articol: sapard faliment fonduri comune milioane milion