x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Militienii lui Smirnov se razbuna pe tarani

Militienii lui Smirnov se razbuna pe tarani

23 Aug 2004   •   00:00

Militienii transnistreni nu au reusit sa-i invinga pe copiii de la scolile romanesti. Ei s-au napustit cu sutele in satele ai caror locuitori sunt cetateni moldoveni, dar au pamanturile pe terito-riul transnistrean. Aici au sapat santuri de doi metri adancime pentru a-i impiedica pe sateni sa ajunga la campurile agricole.

LAVINIA TUDORAN

Vineri seara situatia in teritoriul controlat de liderul separatist Igor Smirnov parea ca se mai linistise. Cateva zeci de militieni transnistreni s-au retras de la Scoala-internat din Tighina, dupa aproape o luna de asediu. In curtea orfelinatului au stat insa pana sambata doi militieni. In fata scolii este mentinuta o masina a politiei moldovenesti, pentru orice eventualitate.

ATACATI NOAPTEA. "Cand credeam ca s-au mai calmat spiritele, sambata noaptea, au venit vreo zece militieni imbracati in civil si au distrus masina politiei moldovenesti. Au spart geamurile, farurile, au indoit tabla. Sunt in stare de orice. Noi ramanem cu copiii in scoala. Desi ei zic ca au facut un act de binefacere si ca nu se intorc, nu avem incredere. Daca faceau un act de binefacere reluau furnizarea de energie electrica, gaz si apa. Noi tot pe intuneric stam si tot caram apa din vecini!", ne-a declarat ieri directoarea scolii-internat, Maria Ungurean. Transnistrenii sustin ca situatia este ca si rezolvata si in cazul celeilalte scoli romanesti din Tighina, Liceul Alexandru cel Bun. Potrivit Tiraspolului, liceul ar fi fost deja inregistrat pe o perioada de un an. Informatia a fost insa dezmintita de directoarea institutiei, Maria Roibu. Parinti, elevi si profesori continua sa stea baricadati in curtea scolii pentru a raspunde astfel unui posibil asalt al militiei transnistrene.

SATE IZOLATE. Daca pentru scoli parca se intrevede o solutie, pentru miile de sateni moldoveni cu terenuri agricole pe pamantul lui Smirnov situatia este, in acest moment, tragica. Lasati deja de transnistreni fara curent electric de cateva zile, taranii din satele Cosnita, Pohrebea, Barata si Dorotcaia sunt impiedicati de transnistreni sa mearga la pamanturile lor. Militienii lui Smirnov au inceput sa sape santuri de doi metri pentru a bloca astfel iesirea din localitate. Sotii Gherlac sunt din Dorotcaia, raionul Dubasari. De ani intregi trec zilnic granita in Transnistria, sa-si munceasca palma de pamant pe care au porumb, rosii, cartofi. Au mai fost probleme cand nu i-a lasat sa treaca, dar ca anul asta, niciodata. Sute de militieni au fost trimisi de Smirnov in satele "impartite" intre Moldova si Transnistria. Zilele trecute s-au inregistrat confruntari violente intre militie si politistii moldoveni.

TEAMA

"Sambata noaptea au venit vreo zece militieni in civil si au distrus masina politiei moldovenesti. Au spart geamurile, farurile, au indoit tabla. Sunt in stare de orice!" - Maria Ungurean, director Scoala-internat din Tighina

FONDURI

Copiii orfani de la Scoala-internat din Tighina au patimit cat n-au patimit in toata viata lor. Nu au de nici unele. Decat militieni transnistreni care-i pazesc zi si noapte si nu-i lasa sa aiba o viata normala. Ei sunt pedepsiti pentru ca invata limba romana, interzisa de regimul lui Smirnov. Celor care doresc sa le intinda o mana copiilor de la Tighina le stau la dispozitie numarul de telefon 021/224 37 01 interior 267 si urmatoarele conturi deschise la BCR - Sucursala World Trade Center:
  • pentru depuneri in lei, numar cont curent: 2511.2-4998.1/ROL
  • pentru depuneri in euro, numar cont curent: 2511.2-4998.2/EUR
  • pentru depuneri in dolari, numar cont curent: 2511.2-4998.3/USD Pana acum au fost stransi 165.411.000 de lei si 700 de dolari.

    AJUTOARE

    Fiti alaturi de Ziua, Jurnalul National, Liga Tinerilor Romani de Pretutindeni, Romanian Global News si Asociatia Civic Media in campania de strangere de ajutoare pentru copiii din Tighina. Un cort pentru colectarea ajutoarelor a fost amplasat in parculetul din dreapta Salii Palatului. Ajutoarele pe care le vom strange vor fi transportate cu sprijinul Crucii Rosii si al OSCE. Din putinul pe care il aveti daruiti-le si copiilor romani din Tighina ceva care sa le faca viata mai frumoasa!
  • ×
    Subiecte în articol: observator smirnov tighina