x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Minerii cer câte un miliard în schimbul disponibilizării

Minerii cer câte un miliard în schimbul disponibilizării

de Gabriela Mladin    |    05 Ian 2011   •   13:40

Federaţia Naţională Mine Energie, condusă de Marin Condescu, cere câte 100.000 de lei, respectiv un miliard de lei vechi pentru fiecare persoană care urmează să fie disponibilizată din sistemul minier şi energetic. Începând cu această lună, din Complexurile Energetice şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia urmează să fie date afară peste 4.000 de persoane.

Sindicatele din minerit şi energie, reunite în cadrul Federaţiei Naţionale Mine Energie, s-au adresat ministrului Economiei, Ion Ariton, cu solicitarea de a aproba planul de concedieri colective din cele două domenii în anumite condiţii. Sindicaliştii propun ca despăgubiri suma de un miliard de lei vechi pentru fiecare salariat disponibilizat. O variantă de plăţi compensatorii a fost luată în calcul şi de administraţie. Aceştia au propus acordarea a 10 salarii compensatorii sau 16 luni de şomaj tehnic cu 75% din salariu.

Federaţia Mine Energie a comunicat că nu este de acord cu soluţia propusă de administraţie, drept pentru care vor avea o întâlnire duminică, 9 ianuarie anul acest, cu ministrul Ariton. Dacă propunerea sindicatelor nu va fi aprobată, minerii şi enrgeticienii vor întrerupe lucrul începând cu 10 ianuarie.

Conform planului de concedieri propus de Ministerul Economiei şi aprobat de AGA şi Consinsiile de Administraţie de la Complexurile Energetice şi SNLO, peste 4.000 de angajaţi vor fi daţi afară.

×
Subiecte în articol: sindicate din minerit şi energie