x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Minerii continuă protestul în Valea Jiului. Peste 1.100 de ortaci sunt blocaţi în subteran

Minerii continuă protestul în Valea Jiului. Peste 1.100 de ortaci sunt blocaţi în subteran

19 Iul 2013   •   09:20
Minerii continuă protestul în Valea Jiului. Peste 1.100 de ortaci sunt blocaţi în subteran

Peste 1.100 de mineri de la exploatările Paroşeni, Petrila şi Uricani continuă vineri dimineaţa protestul declanşat în urmă cu o zi, ortacii blocându-se în subteran nemulţumiţi că producţia de cărbune nu este preluată integral de Complexul Energetic Hunedoara.

"Minerii continuă protestul, în acest moment toate cele patru schimburi de la exploatările miniere Paroşeni, Petrila şi Uricani fiind în subteran. Este vorba de peste 1.100 de mineri la care s-a alăturat şi personalul TESA, ceea ce înseamnă că la acţiunea de protest participă circa 1.300 de oameni", a declarat pentru Agerpres preşedintele sindicatului Huila, Laszlo Domokos.

Liderul sindical a spus că pe timpul nopţii au fost înregistrate câteva cazuri în care minerii din subteran au avut nevoie de îngrijiri medicale, aceştia fiind trataţi la gura minei după care oamenii au preferat să continue protestul. "Au fost oameni care s-au simţit rău, dar şi-au luat medicamentele sau au urmat tratamentul, după ce i-am scos afară din subteran au preferat însă să continue acţiunea de protest declanşată împreună cu ortacii lor", a afirmat Domokos.

Preşedintele sindicatului Huila a spus că în Valea Jiului a sosit deja un secretar de stat de la Ministerul Economiei şi că este aşteptat şi un oficial de acelaşi rang de la Ministerul Energiei în încercarea de a negocia cu minerii şi a dezamorsa conflictul.

Minerii sunt nemulţumiţi de faptul că producţia de cărbune realizată la cele trei exploatări nu este preluată de Complexul Energetic Hunedoara (CEH) şi spun că vor continua protestul până când vor primi asigurări ferme că toată cantitatea de huilă extrasă din abataje va ajunge în silozurile termocentralelor Mintia şi Paroşeni.

Directorul general al Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), Petru Drăgoescu, a coborât joi seara în fiecare mină şi a stat de vorbă cu ortacii pentru a-i convinge să renunţe la acţiunea declanşată la schimbul de dimineaţă. El le-a explicat minerilor că a discutatcu conducerea CEH şi că soluţia propusă a fost de încheiere a unui contract-cadru prin care cărbunele să fie preluat în custodie de cele două termocentrale, urmând ca preţul să fie stabilit ulterior.

Minerii au refuzat însă varianta propusă şi au rămas în subteran, cu toate că administraţia le-a explicat că ar fi mai bine ca negocierile cu reprezentanţii CEH să se deruleze fără presiunea unui protest.

Preşedintele Sindicatului 'Huila', Laszlo Domokos, a spus că minerii cu care a vorbit în subteran au cerut să vadă un contract scris, prin care să le fie garantată preluarea cărbunelui.

În ceea ce priveşte siguranţa minerilor aflaţi în subteran, atât directorul general al SNIMVJ, cât şi preşedintele Sindicatului 'Huila' au spus că s-au luat toate măsurile pentru evitarea unor incidente neplăcute. Sindicatul asigură hrană, apă şi medicamente pentru protestatari, iar cei care au nevoie de îngrijiri medicale sau tratamente au fost sfătuiţi să iasă la suprafaţă pentru a nu-şi pune viaţa în pericol.

×
Subiecte în articol: mineri protest valea jiului paroşeni