x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministerul Apărării Naționale dezminte că a început identificarea bărbaților între 20 și 35 de ani pentru mobilizare

Ministerul Apărării Naționale dezminte că a început identificarea bărbaților între 20 și 35 de ani pentru mobilizare

03 Mar 2022   •   12:49
Ministerul Apărării Naționale dezminte că a început identificarea bărbaților între 20 și 35 de ani pentru mobilizare

Ministerul Apărării Naționale avertizează că au revenit știrile false cu privire la pregătirile pentru recrutarea cetățenilor. Reprezentanții MApN semnalează apariția unui document care acreditează ideea că Primăria Capitalei ar realiza o listă a tuturor cetățenilor care au obligații militare.

„Documentul citat nu reprezintă o dovadă a unor așa-zise demersuri pentru identificarea bucureștenilor cu obligații militare, ci face referire doar la personalul din cadrul Primăriei Generale. Adresa în discuție pune în aplicare o serie de prevederi legale, dispuse de Legea nr.477 din 2003 privind pregătirea economiei naționale și a teritoriului pentru apărare (art. 29), ale HG nr. 1204 din 2007, privind asigurarea forței de muncă necesare pe timpul stării de asediu, la mobilizare și pe timpul stării de război (art. 1), precum și ale Legii nr. 446 din 2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare (art. 21)”, arată MApN.

Conform acestora, aceste demersuri reprezintă obligații legale ale ministerelor, autorităților administrației publice centrale și locale, celorlalte instituții publice și operatorilor economici pentru asigurarea continuității activităților economico-sociale în caz de mobilizare sau de război.

„De altfel, Primăria Generală a clarificat acest aspect, printr-un punct de vedere oficial transmis unora dintre publicațiile care au tratat acest subiect. În mod evident, îndeplinirea acestor obligații legale nu are legătură cu situația actuală de securitate din Ucraina”, spun reprezentanții MApN.

Conform acestora, contextul generat de iminența unui conflict în țara vecină și, ulterior, de invazia Ucrainei de către Federația Rusă a generat o serie de știri false și acțiuni de dezinformare.

„Cel mai probabil, intenția din spatele acestor acțiuni este de inducere a panicii și incertitudinii în rândul populației din țara noastră, pe baza unor speculații și interpretări care nu au legătură cu realitatea”, arată MApN.

×
Subiecte în articol: ministerul apararii nationale