x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministerul Culturii a dat undă verde proiectului Roşia Montană

Ministerul Culturii a dat undă verde proiectului Roşia Montană

de Robert Veress    |    15 Iul 2011   •   09:15
Ministerul Culturii a dat undă verde proiectului Roşia Montană

Actiunile Gabriel Resources au crescut cu peste 10% pe Bursa din Toronto, dupa ce compania a obtinut o autorizatie-cheie pentru proiectul de exploatare cu cianuri a aurului de la Rosia Montana, informeaza publicatia Canadian Business.

Gabriel Resources a primit, din partea Ministerului Culturii, descarcarea de sarcina arheologica pentru Masivul Carnic, ceea ce inseamna unda verde pentru proiect.

Compania canadiana a anuntat, deja, ca se asteapta ca celelalte autorizatii sa fie obtinute in decursul lunii august, avand in vedere ca emiterea acestora era o formalitate ce depindea de descarcarea de sarcina arheologica.

Sedinta Comisiei Nationale de Arheologie, in care s-a acordat descarcarea de sarcina pentru Masivul Carnic, s-a tinut intr-o discretie absoluta.

Citeste si Miza dubla pentru patrimoniul de la Rosia Montana

Ordinea de zi a sedintei Comisiei Nationale de Arheologie trebuie publicata pe site-ul Ministerului Culturii, fiind o informatie de interes public. Dar aceasta obligatie nu a fost respectata.

Ministerul Culturii a emis un comunicat de presa dupa acordarea descarcarii de sarcina.

Ministrul Culturii - presedintele UDMR, Kelemen Hunor nu a putut fi contactat pentru a explica lipsa de transparenta de procedurii. Debreczeni Hajnal, purtatorul de cuvant al ministrului sustine ca 'domnul ministru are agenda de azi prea ocupata ca sa vorbeasca cu dumneavoastra' si ne-a indicat sa il contactam pe Mircea Angelescu, directorul directiei de Patrimoniu din Ministerul Culturii. Acesta insa este, la randul sau, ocupat.

Seful domnului Angelescu este secretarul de stat PDL Vasile Timis, care este din Borsa si are acelasi nume cu 'parintele' afacerii Rosia Montana, care este nascut tot in Borsa. In presa s-a speculat ca intre cei doi exista o legatura de rudenie. Cu ajutorul jurnalistilor de la Graiul Maramuresului am aflat ca este vorba de o simpla coincidenta, numele de familie Timis fiind foarte comun in zona.

Eugen David, presedintele Asociatiei Alburnus Maior – Salvati Rosia Montana anunta ca va ataca in instanta decizia Comisiei de Arheologie si ii cere ministrului Laszlo Borbely sa demisioneze, pentru a nu se pronunta in privinta avizului de Mediu, in conditiile in care ar fi santajabil: 'Nici noi nu am stiut de sedinta Comisiei si am aflat de la jurnalisti de descarcarea de sarcina. Kelemen Hunor a sustinut ca va trata cu obiectivitate si competenta problema Rosia Montana, spunand ca nu e venit cu pluta. Acum se vede ca nu e venit nici cu o barcuta mai mica. Ne-om intalni in instanta, fiindca vom ataca si aceasta decizie, cum am atacat si prima descarcare de sarcina. Acum ma astept ca si Mediul sa autorizeze rapid afacerea. Ministrul Borbely ar trebui sa demisioneze, fiindca acum este santajabil si nu este normal sa se pronunte, in aceste conditii, pe o problema asa de importanta', ne-a declarat David. Acesta considera ca 'o parte a presei audio-video' a jucat un rol decisiv in favoarea proiectului Rosia Montana, manipuland opinia publica in favoarea Gabriel Resources.

×