x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministerul de Externe al Ungariei se declară ”înmărmurit” de ”atrocităţile anti-maghiare” de sâmbătă, din Alba Iulia. Vezi despre ce incident e vorba.

Ministerul de Externe al Ungariei se declară ”înmărmurit” de ”atrocităţile anti-maghiare” de sâmbătă, din Alba Iulia. Vezi despre ce incident e vorba.

de Robert Veress    |    21 Iun 2011   •   08:48
Ministerul de Externe al Ungariei se declară ”înmărmurit” de ”atrocităţile anti-maghiare” de sâmbătă, din Alba Iulia. Vezi despre ce incident e vorba.

Eszter Pataki, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe al Ungariei a declarat ca institutia pe care o reprezinta este 'inmarmurita' de 'atrocitatile anti-maghiare' produse sambata, in Alba Iulia. Intr-un interviu acordat portalului crestin budapestan bosnewslife.com, Pataki a precizat ca incidentul in care a fost implicat rectorul Institutului Teologic Romano Catolic din Alba Iulia, preotul Zoltán Oláh, 'Contrazice deschiderea si cooperarea inregistrate in ultimele contacte bilaterale maghiaro-romane, amintind de tensiunile interetnice dintr-o epoca intunecata'. bosnewslife.com precizeaza ca oficialul maghiar a facut trimitere la conflictele interetnice din Targu Mures, dintre 19 si 21 martie 1990.

Reactia oficialului maghiar pare extrem de disproportionata raportata la datele incidentului, asa cum se contureaza acestea din informatiile disponibile.

Conform bosnewslife.com, preotul paroh Zoltán Oláh a fost lovit in cap si spate cu o bata de baseball, pierzandu-si temporar constiinta, dupa ce a incercat sa-i filmeze pe atacatori – trei tineri romani, care aruncau cu pietre in geamurile Institutului Teologic Romano Catolic din Alba Iulia. Incidentul s-a petrecut in noaptea de sambata spre duminica.

bosnewslife.com nu pomeneste de scandarea unor lozinci anti-maghiare, dar lasa clar de inteles ca prelatul a fost atacat pentru ca este de etnie maghiara. Purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe al Ungariei si-a exprimat dezolarea pentru ca 'S-au mai produs atacuri impotriva unor institutii maghiare, dar nu asupra unor persoane de etnie maghiara'.

Pe de alta parte, conform Inspectoratului de Politie al Judetului Alba, incidentul de vineri nu are o conotatie etnica: 'Pur si simplu, trei tineri fara antecedente s-au imbatat si, dupa ce au plecat din barul respectiv, au avut un comportament huliganic. Adica, au spart geamurile a sase imobile, la rand, fara discriminare. Au ajuns si la Institutul Teologic si atunci rectorul a iesit sa ii filmeze. In loc sa se limiteze la a suna la 112, a intrat singur, cum se spune, in gura lupului. Fiind sesizati, politistii i-au retinut pe doi dintre cei trei. S-a propus masura arestarii preventive, dar procurorii nu au fost de acord, pentru ca, intre timp, tinerii s-au trezit, au realizat ce au facut si au declarat ca le este rusine pentru faptele lor', a declarat inspectorul principal Luminita Rac, de la IPJ Alba, pentru Jurnalul National.

Cu toate insistentele noastre, nu am reusit sa il contactam pe rectorul Institutului Teologic Romano Catolic din Alba Iulia, pentru a afla, direct de la impricinat, detalii ale incidentului. Linia telefonica a Institutului este deranjata. Vom reveni cu amanunte, in masura in care vom reusi sa intram in legatura cu domnul Zoltán Oláh.

Conform postului de televiziunea Antena 3 Zoltán Oláh a declarat ca tinerii care l-au atacat au scandat lozinca anti-maghiara 'Afara cu ungurii din tara'. Insa, persoanele care locuiesc in vecinatatea institutului au infirmat sustinerile rectorului.

Reproducem, in continuare, comunicatul IPJ Alba:

'La data de 19.06.2011, ora 0.10, Politia Municipiului Alba Iulia a fost sesizata cu privire la faptul ca persoane necunoscute aruncau cu pietre si au spart geamurile unui numar de sase imobile situate pe o strada din municipiul Alba Iulia.

Echipa operativa s-a deplasat imediat la fata locului si a identificat unul dintre principalii suspecti, in persoana lui P.C.R., in varsta de 34 ani, din Alba Iulia.

Cercetarile au fost extinse si politistii Politiei Municipiului Alba Iulia au identificat toti suspectii, respectiv: P.C.R., in varsta de 34 ani, P.V.D., de 29 de ani si G.M.I., de 27 de ani, toti trei din Alba Iulia, judetul Alba. Acestia, in noaptea de 18 spre 19.06.2011, dupǎ ce au plecat de la un club din Alba Iulia, fiind sub influenta bauturilor alcoolice, in mod spontan, au spart geamurile a 6 imobile din Alba Iulia.

De asemenea, s-a constat faptul ca doi cetateni, respectiv O.Z. si B.G.I., ambii de 40 de ani, din Municipiul Alba Iulia, locatari in zona, au iesit in fata imobilelor cu intentia de a fotografia persoanele in cauza, imprejurare in care au fost loviti, suferind leziuni corporale. De asemenea, lui O.Z. i-a fost sustras aparatul foto, in valoare de 1800 lei.

Intrucat G. M. I. nu a fost gǎsit la domiciliu, doar P.C.R. si P. V. D. au fost depistati si retinuti, fiind prezentati Parchetului de pe langǎ Judecǎtoria Alba Iulia cu propunere de retinere pentru comiterea infractiunilor de distrugere, lovire, talhǎrie si ultraj contra bunelor moravuri, fapte prev. de art. 217 al. 1, art. 180 al. 1, art. 211 al.1, 2 lit. b, c al.2¹ lit. a, art. 321 al.1 Cod penal, propunere care nu a fost insusita de parchet, fata de P.C.R. si P.V.D. fiin luata masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara. Cercetarile continua'.

×