x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministerul Educaţiei măreşte alocaţiile studenţilor. Vezi cu cât

Ministerul Educaţiei măreşte alocaţiile studenţilor. Vezi cu cât

04 Apr 2012   •   13:26
Ministerul Educaţiei măreşte alocaţiile studenţilor. Vezi cu cât

In 2012-2013, ministerul Educatiei 45.887 de granturi la admiterea in invatamantul superior si creste alocatia per student de la aproape 2.800 de lei la 4.000 de lei. Ministerul Educatiei, Catalin Baba, a declarat ca universitatile urmeaza sa decida numarul de studenti si impartirea fondurilor.

"Anul viitor, ministerul nu mai finanteaza locuri la admiterea in invatamantul superior, ci da granturi, adica o suma de bani pe care fiecare universitate o poate imparti intre locurile bugetate sau partial suportate de catre studenti impreuna cu institutia de invatamant superior. Astfel, ministerul aloca 45.887 granturi pentru licenta, 25.426 pentru master, 4.000 pentru rezidentiat si 1.504 pentru doctorat", a spus ministrul Catalin Baba, potrivit Mediafax.

Suma primita pentru licenta poate fi impartita astfel incat universitatea sa aiba un numar mai mare de studenti, a explicat ministrul Educatiei.

El a tinut sa precizeze ca o universitate poate sa foloseasca granturile primite numai pentru studentii bugetati sau poate fractiona suma astfel incat o parte sa fie alocata de catre unitatea de invatamant superior si alta de catre studenti.

"Universitatea poate stabili numarul de studenti pe care ii primeste. De asemenea, universitatea este cea care stabileste taxele pentru studentii care intra pe locurile nebugetate. Suma pe care ministrul o aloca pentru finantarea de baza este aceeasi in 2012 ca si in 2011. In schimb, in 2012 va fi alocat per student echivalentul a 4.000 de lei, fata de 2.600-2.800 pe an per student cat se aloca pana acum. Ramane la latitudinea universitatilor daca vor dori un numar mai mare de studenti, sa imparta contributia impreuna cu acestia, sau vor dori locuri mai putine de la buget si mai multe la taxa. In acest fel, universitatile vor putea fi finantate in functie de calitate", a explicat ministrul Educatiei.

Baba a mai spus ca nivelul taxei va fi decis de universitati, dar a atras atentia ca valoarea reala a cheltuielilor pentru un student este de 4.000 de lei.

"Ministerul Educatiei nu are dreptul sa stabileasca taxele, anuntam doar valoarea reala a costurilor per student. Ministerul nu decide numarul de studenti inscrisi in universitate, dar atentioneaza ca pot fi inmatriculati candidati in limita capacitatii de scolarizare", a precizat Catalin Baba.

Cifra de scolarizare alocata invatamantului superior a fost de aproximativ 61.900 in 2006 si 62.850 in 2011. Numarul absolventilor care au promovat bacalaureatul a scazut de la 174.078 in 2006 la 111.922 in 2011, 62.850 dintre acestia din urma fiind admisi in invatamantul de stat pe locuri bugetate.

Proiectul de Hotarare de Guvern privind aprobarea cifrelor de scolarizare pentru invatamantul preuniversitar si superior de stat in anul scolar si universitar 2012-2013 a fost postat pe site-ul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

×