x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministerul Educaţiei nu găseşte 1.000 de locuri pentru moldoveni

Ministerul Educaţiei nu găseşte 1.000 de locuri pentru moldoveni

de Eugenia Mihalcea    |    23 Sep 2009   •   00:00

Ministerul Educaţiei nu a reuşit, în două săptămâni, să găsească locurile suplimentare în universităţile româneşti pentru tinerii basarabeni, astfel încât viitorii studenţi nu vor ajunge la timp la deschiderea noului an universitar, ci cel mai devreme la începutul lui noiembrie.



Asta, deşi Guvernul a aprobat, încă din 9 septembrie, suplimentarea bugetului Ministerului Educaţiei cu 2,5 milioane lei, din fondul de rezervă bugetară, tocmai pentru aceste locuri.

În luna august, ca urmare a solicitării reprezentanţilor tinerilor basarabeni din România (Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti, Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Timişoara, Asociaţia Tinerilor Basarabeni din Iaşi şi Clubul Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni din Galaţi), preşedintele Traian Băsescu le-a promis acestora suplimentarea numărului de locuri în universităţile româneşti.

"Vă asigur că, în foarte scurt timp, vom avea un răspuns de la Ministerul Educaţiei, de la Guvern, nu vorbesc neapărat de locuri cu bursă, ci de locuri gratuite în sistemul universitar de stat românesc", spune şeful statului la mijlocul lunii august.

Suplimentarea numărului de locuri pentru tinerii basarabeni s-a făcut printr-o Hotărâre de guvern la 9 septembrie, moment în care Ministerul Educaţiei a primit banii necesari pentru aceste locuri fără taxă şi fără bursă.

EXPLICAŢII PUERILE
Deşi bucuria a fost mare pe moment, acum tinerii sunt în pragul disperării, din cauza faptului că Ministerul Educaţiei nu a publicat încă lista celor admişi pe locurile suplimentare. "Nu explică de ce durează atât de mult evaluarea dosarelor, ţinând cont de faptul că în vară au fost 4.000 de candidaţi pe 800 de locuri. Automat ar fi să intre următorii 1.000 de candidaţi respinşi în vară", încearcă să înţeleagă Sergiu Răcilă, vicepreşedintele Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Bucureşti.

Sergiu Răcilă spune că tinerii au nevoie disperată de lista celor admişi, "pentru că noi trebuie să cerem vize de tip D, pentru a veni la studii în România, vize care se eliberează în trei săptămâni".

Explicaţia conducerii Ministerului Educaţiei este puţin credibilă, mai ales că se discută despre aceste locuri suplimentare de cel puţin o lună. "Acum se procesează dosarele, până la începutul anului universitar va fi afişată lista cu cei admişi. Există o procedură, trebuie verificate toate documentele, încă primim răspunsuri de la universităţi. Inclusiv astăzi (marţi - n.r.) am primit răspunsuri de la universităţi", a declarat Augustin Mitu, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

×
Subiecte în articol: scoala