x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministerul Educaţiei vrea să împace UDMR

Ministerul Educaţiei vrea să împace UDMR

29 Feb 2012   •   21:00

Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu-Mures, Constantin Copotoiu, sustine ca ministrul Educatiei a transmis, dupa intalnirea avuta marti seara cu reprezentanti din conducerea universitatii, ca va propune ori infiintarea unui program de studiu, ori a unei facultati maghiare la UMF, informeaza Mediafax. Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) din Targu-Mures, Constantin Copotoiu, a declara ieri ca intalnirea de marti seara intre ministrul Educatiei, Catalin Baba (foto), secretarul de stat Kiraly Andras si reprezentanti din conducerea universitatii – rectorul Constantin Copotoiu, rectorul nou ales, Leonard Azamfirei, fostul presedinte al Ligii Studentilor Pavel Mihai, in prezent membru in Sena­tul UMF Targu-Mures, prodecanul Fa­cultatii de Medicina, Szabo Bela, si profesorul Szilagy Tibor, fost membru al Senatului UMF – a durat aproximativ sapte ore.

Potrivit lui Copotoiu, reprezentantii maghiari din universitate au fost de acord cu toate cele convenite, insa in finalul intalnirii profesorul Szabo Bela a spus ca solicita 'un departament pur maghiar' la universitate, intrucat nu are nici o siguranta asupra celor discutate. Rectorul a spus ca Szabo Bela a afirmat ca nu poate fi de acord cu asa ceva, pentru ca Senatul a votat departamente mixte si, chiar daca i se va supune problema de o suta de ori, va decide la fel, moment in care mi­nistrul Educatiei, Catalin Baba, 's-a suparat'.

Potrivit lui Copotoiu, mi­nistrul Educatiei le-a spus reprezentantilor universitatii ca ramane ca ministerul sa propuna, martea viitoare, prin hotarare de guvern, infiintarea unei facultati in limba maghiara la UMF Targu-Mures, in timp ce reprezentantii universitatii au spus ca ei nu sunt de acord, iar daca tot va decide Guvernul, sa pro­puna infiintarea unui program de studiu in limba maghiara, care sa se supuna legislatiei privind calitatea in invatamantul superior, adica evaluarii ARACIS. Ca urmare, Baba va propune ori infiintarea unui program de studiu, ori a unei facultati maghiare la UMF Targu-Mures, ambele trebuind sa se supuna legislatiei privind calitatea in invatamantul superior, adica evaluarii ARACIS, a aratat Copotoiu.

Intalnirea de la UMF Targu-Mures a avut loc dupa ce vicepremierul Marko Bela a afirmat, sambata, ca intentioneaza sa iasa din Guvern daca Legea educatiei nu e respectata la UMF Tg. Mures. El declara ca Legea educatiei, care prevede, printre altele, 'anumite schimbari la universitatile multiculturale, si anume obligatia transferului dreptului de decizie catre cadrele didactice maghiare, in cazul invatamantului in limba maghiara', nu poate fi aplicata selectiv.

×
Subiecte în articol: observator