x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministerul Mediului: Concentraţile de cenuşă deasupra României s-au diminuat semnificativ

Ministerul Mediului: Concentraţile de cenuşă deasupra României s-au diminuat semnificativ

18 Apr 2010   •   00:00

Ministerul Mediului şi Pădurilor informează că deasupra ţării noastre, la peste 8.000 de metri, concentraţiile de cenuşă s-au diminuat semnificativ, norul vulcanic continuă să se deplaseze spre Sudul Europei, către centrul Italiei şi Nordul Greciei şi al Turciei.

Conform rezultatelor unei simulări a ANM asupra modului de dispersie a cenuşei vulcanice, pe teritoriul naţional, la nivelul solului, concentraţiile de particule vor fi nesemnificative, menţinându-se în limite normale, fără nici un pericol pentru populaţie.

Agenţiile pentru Protecţia Mediului din întreaga ţară monitorizează permanent calitatea aerului şi eventualele concentraţii de pulberi totale în suspensie precum şi fracţiunea PM10 (pulberi în suspensie cu diametru mai mic de zece microni), atât cu metode automate, cât şi cu metode manuale.

În conformitate cu prognoza elaborată de London Volcanic Ash Advisory (Centrul internaţional de avertizare pentru aviaţie, privind cenuşa vulcanică), norul de cenuşă vulcanică - generat de erupţia vulcanului activ de sub gheţarul Eyjafjallajokull din sudul Islandei - va continua să se extindă peste cea mai mare parte a Europei, îndeosebi spre regiunile nordice şi estice, precizează MMP. 

×
Subiecte în articol: observator