Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice va organiza dezbateri publice pentru a analiza avantajele şi riscurile exploatării gazelor de şist, prima dintre aceste dezbateri urmând să aibă loc la începutul lunii iunie la Bucureşti, a anunţat sâmbătă ministrul de resort Rovana Plumb, la postul TV Antena 3.
"Vom organiza dezbateri publice. Vom începe prin organizarea unei dezbateri publice la Bucureşti, în prima decadă a lunii iunie, cu specialişti, cu experţi şi, bineînţeles cu organizaţii neguvernamentale, pentru a putea explica în mod cât se poate de ştiinţific care sunt avantajele şi dezavantajele", a spus Rovana Plumb.
Aceasta a reiterat că trebuie făcută o departajare clară între explorare, care va dura minimum cinci ani, şi exploatare. "Trebuie să facem o departajare clară între procesul de explorare, unde vom vedea dacă ţara noastră dispune sau nu de resurse şi unde nu există niciun risc de mediu, şi componenta de exploatare, care presupune risc de mediu. Perioada de explorare va dura minimum cinci ani, timp în care este posibil să apară şi alte tehnologii de exploatare mai prietenoase cu mediul. Din informaţiile pe care le avem, există în procedură de analiză alte două noi tehnologii, care sunt prietenoase cu mediul, şi care asigură totodată şi protecţia cetăţenilor care locuiesc în apropierea zonelor de exploatare", a precizat Rovana Plumb, subliniind că riscurile de mediu sunt asociate tehnologiei de fracturare hidraulică şi că aceasta nu se impune la explorare.
Ministrul Mediului a menţionat, totodată, că instituţiile din subordinea MMSC vor realiza o cercetare geologică, seismică, pentru a se testa dacă există sau nu risc seismic la exploatarea gazelor de şist. "Din punct de vedere tehnic este vorba de nişte, hai să le spunem tractoare, care pot induce vibraţii necesare pentru a se vedea dacă există riscul producerii unei unde seismice în perimetrul respectiv", a explicat Rovana Plumb.
Oficialul MMSC a mai spus că substanţe chimice, circa 750, se folosesc doar în faza de exploatare, la fracturarea hidraulică. "Aceste substanţe chimice se folosesc la fracturare hidraulică. Deja, una dintre tehnologii foloseşte înlocuirea tuturor acestor substanţe chimice periculoase cu amidonul, care nu reprezintă niciun fel de risc. Trebuie să vedem cum vor evolua aceste noi inovaţii în ceea ce priveşte tehnologiile", a spus Rovana Plumb.