x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministerul Sănătății, explicații despre vaccin: Eficacitate 95% nu înseamnă că în 5% din cazuri dă greș

Ministerul Sănătății, explicații despre vaccin: Eficacitate 95% nu înseamnă că în 5% din cazuri dă greș

25 Ian 2021   •   15:53
Ministerul Sănătății, explicații despre vaccin: Eficacitate 95% nu înseamnă că în 5% din cazuri dă greș
Sursa foto: Lucian Alecu

Ministerul Sănătății a dat, luni, explicații despre ce înseamnă eficacitatea unui vaccin. „Eficacitate 95% nu înseamnă, cum poate ar fi ușor de crezut, că în 5% din cazuri vaccinul dă greș și e inutil”, susțin reprezentanții ministerului.

Potrivit Ministerului Sănătății, eficacitatea unui vaccin arată cu cât scad cazurile de boală în populația vaccinată, comparativ cu populația nevaccinată.

nu înseamnă, cum poate ar fi ușor de crezut, că în 5% din cazuri vaccinul dă greș și e inutil. De fapt, înseamnă că, prin comparație cu o persoană nevaccinată, o persoană vaccinată are un risc de 20 de ori mai mic să dezvolte COVID-19 simptomatic”, au transmis reprezentanții ministerului pe pagina de Facebook a instituției.

Conform acestora, estimarea eficacității se face prin studii clinice.

„Spre exemplu, studiul clinic care a stat la baza aprobării vaccinului Pfizer BioNTech a urmărit 43.448 de persoane, împărțite în două grupuri: cei cărora le-a fost administrat vaccinul și cei cărora le-a fost administrat placebo (o soluție salină). În ambele grupuri, injecțiile au fost administrate la 21 de zile distanță. Unul din obiectivele principale ale studiului a fost să determine eficacitatea vaccinului împotriva dezvoltării COVID-19 simptomatic, la cel puțin 7 zile de la administrarea celei de-a doua doze”, susțin reprezentanții MS.

În urma studiului, s-a stabilit că din cele 21.720 de persoane care au primit vaccinul, doar 8 au dezvoltat simptome specifice COVID-19, fiind confirmate prin testare RT-PCR, iar din celelalte 21.728 de persoane care au primit placebo (soluție salină), 162 au dezvoltat simptome specifice COVID-19, fiind confirmate prin testare RT-PCR.

Pe baza acestor date, eficacitatea vaccinului a fost calculată la 95%.

 

×
Subiecte în articol: ministerul sănătăţii vaccin Covid-19