x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a discutat cu omologii din Franța și Republica Moldova

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a discutat cu omologii din Franța și Republica Moldova

24 Feb 2022   •   20:30
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a discutat cu omologii din Franța și Republica Moldova

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a discutat joi, telefonic, cu ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, și cu ministrul pentru Europa și al afacerilor externe al Republicii Franceze, Jean-Yves Le Drian.

Convorbirea telefonică cu omologul francez, Jean-Yves Le Drian vine în continuarea contactelor din ultima perioadă, inclusiv cu ocazia vizitei la București a ministrului de externe francez, la 2 februarie 2022, și participarea acestuia, ca invitat special, la reuniunrea miniștrilor afacerilor externe din statele B9, găzduită de șeful diplomației române, cu participarea ministrului ucrainean de externe.
Cei doi miniștri de externe au discutat despre situația de securitate regională agravată, în contextul agresiunii armate militare ilegale și nejustificate a Federației Ruse asupra Ucrainei. Șefii diplomațiilor română și franceză au condamnat acțiunile Rusiei, reprezentând o nouă încălcare flagrantă a principiilor de drept internațional, în mod special a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei, în continuarea acțiunii reprobabile de recunoaștere ilegală de către Federația Rusă a „independenței” auto-proclamatelor republici separatiste din Donețk și Luhansk, părți componente ale Ucrainei.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat omologului francez necesitatea ca întreaga comunitate internațională să sancționeze ferm, imediat și coordonat acțiunile Rusiei, ca răspuns la acțiunile de încălcare flagrantă a dreptului internațional și escaladare fără precedent a tensiunilor în regiune.

În ceea ce privește situația de securitate din regiunea Mării Negre, cei doi miniștri au reiterat importanța întăririi în continuare a posturii de apărare și descurajare a NATO în regiune. În acest sens, cei doi miniștri au discutat despre necesitatea consolidării, de o manieră coerentă și unitară, a posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic, inclusiv în sudul său, la Marea Neagră. În context, șeful diplomației franceze a reiterat sprijinul puternic al Franței pentru crearea Grupului de Luptă NATO în România, în cadrul căruia Franța va avea rolul de națiune-gazdă. Totodată, oficialii român și francez au subliniat necesitatea de a accelera procesul de creare a acestui Grup de Luptă, ca măsură de a consolida suplimentar postura de descurajare și apărare a NATO în regiune.

În convorbirea cu ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, Aurescu a condamnat agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, care reprezintă o violare gravă a dreptului internațional și a angajamentelor internaționale asumate de Federația Rusă. În context, a reiterat sprijinul României pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, în frontierele sale recunoscute internațional.

Șeful diplomației române a reconfirmat sprijinul solid, deplin și concret al României pentru Republica Moldova, în plan bilateral, dar și la nivelul Uniunii Europene, precum și pentru suveranitatea și integritatea sa teritorială în actualul context regional dificil. Nu în ultimul rând, cei doi miniștri de externe au convenit menținerea unui dialog apropiat și a unei coordonări strânse în contextul evoluțiilor rapide și impredictibile legate de agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei și al implicațiilor regionale ale acesteia.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: bogdan aurescu