x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministrul de Externe: Restituirea tezaurului românesc rămâne o prioritate

Ministrul de Externe: Restituirea tezaurului românesc rămâne o prioritate

04 Oct 2012   •   14:42

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, că restituirea tezaurului românesc rămâne o prioritate.

"Este un subiect care ne interesează în mod direct, ne preocupă şi prin intermediul structurii special constituite, acelei comisii mixte existente în baza Tratatului politic bilateral încheiat cu Federaţia Rusă facem demersuri pentru, în primul rând, reluarea acestei comisii care din păcate a fost îngheţată timp de mai multă vreme. Noi am luat notă cu mare atenţie şi interes de textul şi amendamentul respectiv care a fost adoptat de APCE pentru că aceste texte vin în întâmpinarea demersurilor pe care partea română le face pe un subiect care prezintă o importanţă deosebită şi de natură istorică, şi de natură simbolică pentru România. Va rămâne o prioritate pentru noi", a spus Corlăţean.

APCE a adoptat, marţi, o rezoluţie privind îndeplinirea de către Rusia a obligaţiilor şi angajamentelor faţă de Consiliul Europei, în textul acesteia făcându-se apel la Moscova să continue negocierile bilaterale pentru returnarea bunurilor culturale confiscate de la ţări europene, inclusiv România.

Plenul Adunării a adoptat două dintre amendamentele propuse de către senatorul Viorel Badea la proiectul de rezoluţie al raportului.

Potrivit propunerilor înaintate de senatorul român, rezoluţia însuşită de membrii Adunării face apel la continuarea negocierilor bilaterale, în vederea identificării unei soluţii viabile menite să ducă la returnarea, prin negociere directă, a bunurilor culturale şi a altor proprietăţi către ţările vizate, inclusiv a Tezaurului României, temporar transferat la Moscova, în timpul Primului Război Mondial.
  

×