x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministrul Economiei: Orice instalație de tip SKID de la stația GPL din Crevedia a funcționat ilegal

Ministrul Economiei: Orice instalație de tip SKID de la stația GPL din Crevedia a funcționat ilegal

de Redacția Jurnalul    |    27 Aug 2023   •   14:00
Ministrul Economiei: Orice instalație de tip SKID de la stația GPL din Crevedia a funcționat ilegal
Sursa foto: Hepta

Ministrul Economiei, Radu Oprea, susține că din datele prezentate de ISCIR, orice instalație de tip SKID de la stația GPL din Crevedia a funcționat ilegal. Ministrul a mai spus că a solicitat verificări în toată țara. Nereguli la unitatea din Crevedia a descoperit și ISU încă din anul 2020.

„Am dispus corpului de control de la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului să verifice la Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat - ISCIR dacă au existat instalații autorizate de distribuție GPL la locul exploziei din Crevedia sau dacă au fost înregistrate sesizări ori informări cu privire la activități neautorizate. De asemenea vom verifica toate acțiunile de control efectuate de către ISCIR la nivel național cu privire la autorizarea instalațiilor GPL”, a anunțat Oprea pe Facebook.

Ministrul Economiei a mai spus că „în baza documentelor prezentate de către conducerea ISCIR, în această dimineață, reiese că la acea locație nu figurează nicio instalație autorizată ISCIR”. Corpul de control al ministruluo va verifica situația de pe teren.

„Pe amplasament a existat o instalație autorizată, de tip SKID GPL, având termen scadent pentru verificarea periodică în 2014. Ultima înregistrare, din 2021, arată că acea instalație a fost amplasată la Botoșani. Aceste aspecte vor fi verificate de către Corpul de Control. Din datele prezentate de către ISCIR până la acest moment, orice instalație de tip SKID care ar fi putut existenta în momentul exploziei pe amplasamentul de la Crevedia a funcționat ilegal”, a precizat Radu Oprea.

Și reprezentanții ISU susțin că la punctul de lucru din Crevedia au fost descoperite numeroase nereguli.

În urma primirii unei sesizări, inspectori de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Basarab I" al județului Dâmbovița au executat în data de 30.07.2020 un control inopinat la S.C. Flagas S.R.L. punct de lucru Crevedia, iar în urma verificărilor a fost întocmită o notă de control, fiind constatate următoarele deficienţe:

a) Prin reamplasarea instalației de distribuție gaz petrolier lichefiat tip skid nu se mai respectă cerințele care au stat la baza emiterii autorizației de securitate la incendiu nr. 978071 din 13.10.2011 deoarece nu se mai respectă distanţele de siguranţă față de liniiile electrice aeriene de joasă tensiune (existent 6 metri față de normat 10 metri) şi faţă de limita de proprietate (existent 2,8 metri, normat 8 metri) şi cabina stației (existent 9,6 metri față de normat 10 metri), neregulă sancţionată cu avertisment şi cu sancțiunea complementară de pierdere a valabilității autorizaţiei;

b) Utilizarea unei pompe de transvazare GPL neomologată pentru mutarea gazului petrolier lichefiat dintr-o cisternă în alta. Totodată s-a constatat existența pe amplasament a unei stații de incintă pentru alimentarea cu motorină a autovehiculelor proprii care prezenta scurgeri de carburant. Aceasta este amplasată într-o construcție metalică sigilată, neregulă sancţionată cu amendă în cuantum de 10000 lei.

Ca urmare a pierderii valabilității autorizației de securitate la incendiu, în data de 31.07.2020 au fost înştiinţate Oficiul Registrul Comerțului de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa Inspectoratul Judeţean în Construcții Dâmbovița, Instituția Prefectului Județul Dâmboviţa, Consiliul Județean Dâmbovița, Primăria Crevedia, Agenția pentru Protecția Mediului Dâmbovița și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

De asemenea, în urma unei sesizări, inspectori de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Basarab I" al județului Dâmbovița au executat în data de 28.09.2020 un control inopinat la S.C. Flagas S.R.L. punct de lucru Crevedia, iar în urma verificărilor a fost întocmită o notă de control cu următoarele deficiențe:

a) Flagas S.R.L. (skid GPL Crevedia) funcționează fără a deține autorizație de securitate la incendiu în locația situată în comuna Crevedia, sat Crevedia, str. Bucureşti-Târgovişte, nr. 231, neregulă sancţionată cu amendă în cuantum de 30000 lei;

b) În incinta Flagas S.R.L. punct de lucru Crevedia (skid GPL) se transvazează gaz petrolier lichefiat dintr-o cisternă într-un rezervor tip cisternă (neomologat pentru depozitare GPL), fără a se respecta prevederile legislației în vigoare şi totodată este amplasată în incintă o stație de alimentare motorină pentru autovehiculele proprii, neregulă sancţionată cu amendă în cuantum de 10000 lei.
S.C. Flagas S.R.L., reprezentată legal prin administrator Doldurea Ionuț Daniel, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență "Basarab I" al județului Dâmbovița în data de 13.10.2020 printr-o adresă însoțită de documente justificative (Hotărârea Adunării Generale a Asociaților S.C. Flagas S.R.L. din 30.09.2020 şi Rezoluția Oficiului Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Olt din 12.10.2020), asupra faptului că punctul de lucru situat în comuna Crevedia, sat Crevedia, județul Dâmbovița, a fost închis, au precizat autoritățile.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: statie gpl explozie crevedia