x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministrul Eduard Hellvig îi răspunde Elenei Udrea: În urma dv am muncit 3 luni ca să salvăm din haos Programul Operaţional Regional

Ministrul Eduard Hellvig îi răspunde Elenei Udrea: În urma dv am muncit 3 luni ca să salvăm din haos Programul Operaţional Regional

13 Sep 2012   •   14:39

Ministrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, Eduard Hellvig, ii raspunde Elenei Udrea, dupa ce aceasta a scris pe blogul personal ca este nemultumita de activitatea sa.

"Am aflat azi de la unul dintre consilierii mei ca doamna Udrea este suparata. Firesc, primul sentiment, crestinesc, pe care l-am incercat, a fost de compasiune. I-a urmat imediat surprinderea si consternarea.

Doamna Udrea isi expune motivele tristetii pe blog, "am fost la un pas ca TUI, poate cel mai important tour operator european, sa plece din Romania". Aici are dreptate. TUI nu-si primise banii pe contractul incheiat anul trecut si si-a exprimat nemultumirea. Dar, intreb, pe cine s-a suparat doamna Udrea? Pe actuala conducere a ministerului, mi se spune. Asta nu e bine, ca sa citez din clasici. Nu este normal, ca doamna Udrea sa se supere tocmai pe cei care ii platesc datoriile.

Asadar, doamna Udrea s-a suparat pe sine, pentru ca dupa ce, potrivit afirmatiilor domniei sale, a facut eforturi sa aduca aceasta companie germana in Romania, nu a mai platit pentru promovarea Romaniei. Factura s-a emis in luna noiembrie 2011! Doamna Udrea, nu fiti suparata, in 2011 si chiar in 2012 ati fost ministru al turismului. De ce nu ati platit factura TUI? De ce nu a platit factura domnul Petrescu, colegul dumneavoastra de partid care v-a preluat functia dupa ce ati plecat din minister? Nu e bine, doamna Udrea, nu e bine! Factura a platit-o actuala conducere a ministerului si tot actuala conducere a dezamorsat ceea ce ati lasat in urma pe acest subiect.

Nici in privinta FOTE, Festivalul Olimpic al Tineretului European, lucrurile nu stau bine! Asteptati in zadar bani de la MDRT pentru alt patinoar in Brasov. Ministerul a decis si a anuntat ca nu mai face patinoare la costuri care sperie si vestul, iar FOTE, va anunt, nu este in pericol. Am facut rost de finantare pentru trambulina necesara concursului, pentru ca dumneavoastra nu ati alocat bani pentru aceasta in bugetul pe 2012. Iar patinoarul la care faceti referire nu pune in pericol nici un festival; daca nu stiati va anunt eu, s-a gasit o solutie mult mai ieftina decat cea propusa de dumneavoastra. In loc sa cheltuim 7 milioane de euro pentru reabilitarea unui patinoar, se va inchiria unul demontabil cu 700.000 de euro. Asadar, actuala conducere a ministerului a facut o economie din bugetului statului de 6,3 milioane de euro. Asta inseamna lucrul cu banul public si managementul unui minister intr-o perioada dificila: economii, nu investiti discretionare. Pentru dumneavoastra Festivalul Olimpic al Tineretului European insemna o doar suma abstracta cheltuita pentru o extravaganta personala, noi l-am tratat pragmatic si chibzuit. Cred, din nou, ca supararea pe care o marturisiti va este, de fapt, adresata.

Mai sunt si alte lucruri care va deranjeaza. Sunteti suparata pe imaturitate si lipsa de pricepere, dar o atribuiti altora, nu dumneavoastra. Faceti referire la rata de contractare si de absorbtie a fondurilor europene. Sa recapitulam. Ce ati facut pentru POR? Stiti ca in urma managementului "performant" pe care l-ati practicat pentru POR intregul program risca sa fie suspendat? Si asta pentru ca sistemul de management si control nu a functionat exact in perioada in care ati fost ministru. A trebuit sa punem la punct un nou sistem de management si control pentru a salva POR-ul de la suspendare! Sunt de acord, doamna Udrea, ce se intampla nu este bine! A trebuit sa muncim in urma dumneavoastra 3 luni de zile pentru ca sa salvam din haos Programul Operational Regional. Asta trebuie sa va supere, doamna Udrea, ca ne-ati ingreunat munca. Si ar trebui, din respect fata de romani, sa raspundeti la o intrebare: cum ati reusit sa puneti POR in pericol de suspendare si cum ati facut ca azi Romania sa aiba cheltuieli nedecontate de peste 150 de milioane de euro?

Dincolo de supararile dumneavoastra si cele ale noastre, actuala conducere a MDRT isi face treaba. Mai mult, o face si pe cea pe care dumneavoastra nu ati facut-o. In ceea ce ma priveste, faptul ca nu strig, nu acuz si nu arat cu degetul nu inseamna ca stau degeaba, ci doar ca am bun simt. Eficienta nu se obtine prin declaratii publice, ci prin munca. Noi pare ca stam pe loc de 4 luni, cum ingrijorata afirmati. Sa stiti, insa, ca doar dumneavoastra va pare asa. De 4 luni facem eforturi sa indreptam in directia buna un avion incarcat pe care l-ati inscris in directia gresita. Nu avem timp sa ne indignam in public, suntem prea ocupati sa facem sa functioneze un minister fruntas - imediat dupa ce l-ati lasat din mana - in topul neincrederii mediului de afaceri si considerat drept "cel mai putin competent minister din Romania" dupa cum o dovedeste si "Barometrul Bunei Guvernari". Ma tot straduiesc sa repar "eficienta, maturitatea si priceperea" de care ati dat dovada in materie de management in dezvoltare si turism. Nu mai fiti suparata, reusim, vom reusi! Va vom plati toate facturile restante!".

Intr-o postare pe blogul personal, fostul ministru al MDTR, Elena Udrea, a scris ca este nemultumita de activitatea actualului ministru, Eduard Hellving. Aceasta a depus la Parlament o declaratie politica privind dezinteresul si pasivitatea de care da dovada MDRT in ceea ce priveste turismul romanesc.

×