x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministrul Justiţiei capătă dreptul de a porni acţiuni disciplinare împotriva magistraţilor

Ministrul Justiţiei capătă dreptul de a porni acţiuni disciplinare împotriva magistraţilor

de Gabriela Antoniu    |    09 Noi 2011   •   15:41
Ministrul Justiţiei capătă dreptul de a porni acţiuni disciplinare împotriva magistraţilor

Ministrul Justitiei va avea dreptul de a sesiza Inspectia Judiciara si de a porni o actiune disciplinara impotriva judecatorilor si procurorilor, in cazuri motivate, a decis, miercuri, Guvernul printr-un proiect de lege transmis Parlamentului spre dezbatere in regim de urgenta. “Ministrul are dreptul de a sesiza Inspectia si de a porni o actiune disciplinara intr-un fel motivat, pana acum doar comisiile de disciplina din cadrul Inspectiei Judiciare erau titulari ai actiunii disciplinare ", a declarat, Lidia Barac, secretar de stat in Ministerul Justitiei, citata de Mediafax. Potrivit Lidiei Barac, pentru accesul in magistratura, dar si mentinerea functiei de magistrat a fost reintrodusa cerinta "bunei reputatii", existenta in perioada 1992-2005. Secretarul de stat nu a prezentat detalii privind criteriile pe baza carora va fi definita buna reputatie, precizand doar ca aceasta se raporteaza la "morala sociala" si "izvoraste din cazuistica".

"Pierderea reputatiei, ca si conditie de acces in magistratura, duce la incetarea calitatii de magistrat", a spus Barac.In ceea ce priveste abaterile disciplinare pentru magistrati, sunt prevazute acele manifestari care aduc atingere onoarei ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara atributiilor de serviciu, obstructionarea activitatii inspectorilor judiciari, lipsa totala a motivarii hotararilor judecatoresti si a actelor judiciare ale procurorului si utilizarea unor "expresii neadecvate" in cuprinsul acestor documente ori motivarea acestora in mod vadit contrar rationamentului juridic intr-un mod de natura sa afecteze prestigiul justitiei sau demnitatea profesiei de magistrat

. O alta abatere este nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale si Inaltei Curti de Casatie si Justitie in cadrul recursurilor obligatorii in interesul legii. Sanctiunea mutarii disciplinare a magistratului, pentru o perioada de pana la un an, va consta in deplasarea magistratului sanctionat la o instanta sau parchet din jurisdictia altei curti de apel sau parchet. Proiectul de lege modifica Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

×