x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministrul Muncii: Pensiile militarilor vor fi recalculate, s-au constatat greşeli la stabilirea cuantumului

Ministrul Muncii: Pensiile militarilor vor fi recalculate, s-au constatat greşeli la stabilirea cuantumului

14 Feb 2013   •   16:38
Ministrul Muncii: Pensiile militarilor vor fi recalculate, s-au constatat greşeli la stabilirea cuantumului
Sursa foto: Intact Images/Christian Silva

Pensiile militarilor vor fi recalculate deoarece s-au constatat greşeli la stabilirea cuantumului prin aplicarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, a declarat ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Mariana Câmpeanu.

"Am înţeles că s-a creat o confuzie în urma emisiunii tv de aseară în care am vorbit despre pensiile militarilor şi am spus că acele pensii care au fost calculate greşit se vor recalcula (...) Nu am spus că luăm toate pensiile din România şi le recalculăm", a precizat ministrul Muncii, potrivit Agerpres.

Mariana Câmpeanu a afăcut referire la prevederile articolului 107 din Legea nr. 263/2010, potrivit căruia "în situaţia în care, ulterior stabilirii şi/sau plăţii drepturilor de pensie, se constată diferenţe între sumele stabilite şi/sau plătite şi cele legal cuvenite, casa teritorială de pensii, respectiv casa de pensii sectorială, operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire".

"Acesta este un principiu de bază al Legii pensiilor. Pensiile se recalculează dacă o persoană aduce un stagiu în plus sau dacă se constată o greşeală. Ţinând cont de faptul că foarte mulţi militari sunt nemulţumiţi şi au făcut cereri, le vom recalcula pensiile. Pe rolul instanţelor se află peste 25.000 de procese. Este normal ca acele pensii care sunt contestate să se recalculeze", a continuat Câmpeanu, care a adăugat că nu este nevoie ca pensionarii militari să facă o revenire cu privire la cuantumul stabilit.

Mariana Câmpeanu a afirmat, aseară, în cadrul unei emisiuni tv, că la Ministerul Apărării se lucrează la o propunere legislativă care ar trebui să corecteze actuala situaţie. "În legătură cu pensiile militarilor trebuie să spun că, la Ministerul Apărării Naţionale şi probabil şi la celelalte structuri, se lucrează la revenirea la o lege care să-i privească direct. O să ne vină şi nouă (la Ministerul Muncii - n.r.) pentru analiză şi pentru a pune în practică acest lucru. Este foarte greu acum celor să spui celor care au acum 9.000 de lei pensie că o să le scazi pensia şi celor cărora printr-o nedreptate li s-a scăzut pensia să le adaugi. Este foarte greu de făcut acest lucru", a afirmat ministrul Muncii.


×