x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministrul Muncii: Recalcularea s-a făcut repede şi pot să apară nereguli în restituirea CASS

Ministrul Muncii: Recalcularea s-a făcut repede şi pot să apară nereguli în restituirea CASS

14 Mai 2012   •   13:10
Ministrul Muncii: Recalcularea s-a făcut repede şi pot să apară nereguli în restituirea CASS

Mariana Campeanu a declarat ca, desi nu a primit inca reclamatii privind valoarea pensiei dupa restituirea contributiilor de asigurari sociale de sanatate (CASS) ce nu trebuiau retinute, ar putea aparea nereguli din cauza faptului ca recalcularea s-au facut "foarte repede".

Campeanu a spus ca spera ca recalcularea pensiilor in functie de restituirea CASS sa se faca in mod corect, dar nu exclude posibilitatea aparitiei unor nereguli sau disfunctionalitati, deoarece intregul proces s-a facut foarte repede.

Ministrul Muncii a precizat ca, in prezent, nu sunt bani pentru restituirea in totalitate a CASS, dar a precizat ca "o sa fie". Mariana Campeanu a mai spus ca proiectul de ordonanta de urgenta privind restituirea CASS va fi discutat in sedinta de guvern de miercuri.

Returnarea sumelor oprite ilegal pensionarilor din contributii de asigurari sociale de sanatate se va face in transe, prin diminuarea veniturilor bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, care pierde peste 1,5 miliarde de lei, potrivit unui proiect de OUG initiat de Ministerul Muncii.

Documentul prevede ca sumele retinute de la data de 1 ianuarie 2011 pana la data de 30 aprilie 2012, reprezentand diferenta dintre pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contributie de asigurari sociale de sanatate asupra intregului cuantum al pensiei si pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contributie de asigurari sociale de sanatate asupra partii din pensie care depaseste nivelul de 740 lei, se restituie in transe.

Astfel, pentru sumele retinute in perioada ianuarie - martie 2011, restituirea se realizeaza in transe lunare egale in perioada iunie-august 2012, iar pentru sumele retinute in perioada aprilie 2011 - aprilie 2012, restituirea se realizeaza pana la data de 31 decembrie 2013.

×