Ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau a anuntat sambata ca o treime din cele circa 45.000 de posturi vacante din sistemul sanitar vor fi deblocate, prin modificarea legii, in prima parte a anului.
"Din cauza resurselor financiare, nu vom putea debloca decat o treime, desi dorim sa le deblocam pe toate cele 45.000 de posturi vacante. Noi am inaintat deja informatiile pe site-ul ministerului", a declarat Ritli la Oradea, intr-o conferinta de presa.
Vorbind despre obiectivele Ministerului Sanatatii pentru acest an ministrul a precizat ca a fost elaborata legislatia care sa sprijine introducerea medicamentelor generice, deoarece este o politica ferma a guvernului si a ministerului ca sa faciliteze medicamentele generice, ale caror molecule sunt identice cu cele originale si eficienta terapeutica la fel, dar sunt mai ieftine.
In ce priveste coplata, ministrul a mentionat ca legea 220/2011 in varianta iesita din parlament nu este aplicabila tehnic, motiv pentru care ministerul va aduce modificarea acestei legi, in sensul unei sume fixe, modice, pentru pacienti, legea urmand sa fie aplicabila la sfarsitul anului 2012 sau anul viitor.
Potrivit ministrului, in anul 2012, in cadrul sistemul asigurarilor de sanatate, se va aplica pachetul de serviciu de baza revizuit. "Nu este niciun fel de lista neagra. E vorba de a revizui modul cum accesam medicamentele foarte scumpe. in urma unui studiu de patru luni, cu experti straini si romani, s-a hotarat ca accesul la medicamentele mai ales cele scumpe sa fie in conformitate stricta cu indicatiile prevazute in autorizarea punerii pe piata a medicamentului", a declarat oficialul.
Ritli a mai precizat ca se va dezvolta un sistem aparte, independent, de evaluare a tehnologiilor medicale inclusiv pentru medicamente, deoarece nu se poate concepe introducerea unor tehnologii noi sau molecule noi, fara o analiza stiintifica a acestora, si nu empirica. "Fara aceasta structura nu vom introduce alte medicamente noi decat daca avem argumente extrem de solide", a spus ministrul.
De asemena, se va limita durata spitalizarilor, pentru a reduce numarul bolnavilor care stau foarte mult in spital pentru afectiuni minore sau pentru investigatii. Pachetul privind cardul de sanatate, fisa electronica a bolnavului si reteta electronica va functiona la mijlocul anului, sarcina fiind a Casei Nationale de Asigurari. Acesta va contribui la operativizarea relatiei cu bolnavii si mai ales la evitarea unor abuzuri in gestionarea bolnavilor.
Totodata, se va elabora legislatia pentru transplantul de organe, transfuzologie, fiind sarcini ale Uniunii Europene, iar impreuna cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, va fi promovat turismul medical