x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministrul ziarist - Ucraina isi apara canalul in presa americana

Ministrul ziarist - Ucraina isi apara canalul in presa americana

02 Oct 2004   •   00:00

Ministrul ucrainean de Externe, Konstantin Griscenko, semneaza un articol in cotidianul american Washington Post, incercand sa convinga lumea ca proiectul canalului Bistroe nu va face decat bine Deltei Dunarii si ca personajul negativ din tot acest scandal este Romania.

IRINA CRISTEA

Griscenko sustine ca informatiile prezentate pana acum in presa au fost "distorsionate", ca guvernul ucrainean intentioneaza sa "readuca la viata zona Deltei Dunarii", iar canalul "nu va afecta deloc mediul".

"BENEFIC". Potrivit lui Griscenco, canalul pe care Ucraina il construieste langa bratul Chilia va fi "benefic pentru Delta Dunarii" si nu va condamna la moarte sute de specii de pasari si pesti. "Mass-media au dat publicitatii o serie de informatii distorsionate referitoare la construirea unui canal cand, de fapt, Ucraina doar faciliteaza navigatia pe bratele Chilia si Bistroe", scrie ministrul de Externe.

Pe de o parte, explica Griscenko, proiectul vizeaza realizarea lucrarilor intr-o zona unde nu vor avea nici un impact negativ asupra mediului inconjurator. Pe de alta parte, faza mai sensibila a proiectului va fi pusa in aplicare "dupa realizarea unui studiu de fezabilitate". Seful diplomatiei ucrainene respinge acuzatiile ca lucrarile vor distruge Delta si sustine ca autoritatile de la Kiev vor sa armonizeze proiectul Bistroe cu cerintele politicii de mediu a Uniunii Europene.

ATAC. Mai mult, "autoritatile ucrainene sunt deschise cooperarii si dornice sa furnizeze informatii relevante partilor interesate - in primul rand tarii prietene, Romania", mai scrie Griscenko. Cateva randuri mai jos, "tara prietena" este atacata direct de ministru, care spune ca tocmai "activitatile derulate de Romania" duc la distrugerea florei si a faunei Dunarii.

"EXERCITIU DE IMAGINE"

Ministerul roman al Afacerilor Externe (MAE) apreciaza ca articolul este o noua dovada ca Kievul ignora constient aspectele legate de constructia canalului Bistroe. "Este un exercitiu de imagine, in conditiile in care exista in presa internationala un numar mare de articole critice la adresa proiectului", se arata intr-un comunicat al MAE roman. Mai mult, "aparitia aceluiasi text intr-o pagina publicitara arata ca autoritatile ucrainene au sesizat ca discursul oficial nu poate face fata asaltului opiniei publice si punctelor de vedere total diferite ale organizatiilor de mediu", se mai precizeaza in comunicat. Ministrul roman de Externe, Mircea Geoana, a spus ca, dupa epuizarea etapelor obligatorii juridice de consultare a Ucrainei si Europei, Romania isi va apara interesul in problema Bistroe. "Ceasul ticaie", a avertizat Geoana.
×
Subiecte în articol: observator