x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mircea Diaconu vrea osemintele lui Brâncuşi în ţară

Mircea Diaconu vrea osemintele lui Brâncuşi în ţară

de Gabriela Mladin    |    14 Mai 2012   •   15:14
Mircea Diaconu vrea osemintele lui Brâncuşi în ţară

Sunt sanse mari ca osemintele lui Constantin Brancusi sa fie aduse in Romania! Asta sustine ministrul Culturii, Mircea Diaconu venit, duminica, la Hobita, in judetul Gorj, pentru a se intalni cu rudele sculptorului. Ministrul a cerut dovezi cu ajutorul carora sa se poata demonstra ca Brancusi a renuntat la cetatenia romana intrucat statul i-a refuzat intoarcerea in tara. Un alt proiect ambitios al ministrului este acela de a pune in valoare ceea ce a mai ramas din casa in care s-a nascut si a copilarit Constantin Brancusi, ignorata total de autoritatile romane.

Mircea Diaconu doreste ca Brancusi sa devina un brand al Romaniei, motiv pentru care, duminica, s-a deplasat in Hobita, locul natal al sculptorului, si a cerut sa se vada cu descendentii lui Constantin Brancusi. " Vrem sa vedem ce putem face, pentru ca toti suntem datori, maistrului Constantin Brancusi si daca tot doresc unii sa-l aducem aici, acasa, este foarte clar ca trebuie sa-l aducem inapoi. Cred ca avem sanse mari, insa, inainte trebuie sa-l onoram noi aici, sa meritam sa-l aducem acasa. Trebuie sa fie de acord si francezii, e o cale lunga, care trebuie sa inceapa de aici, intai trebuie sa-l onoram noi aici pe Brancusi si apoi sa cerem sa ni se repatrieze osemintele lui', a declarat ministrul Culturii.

Vreau dovezi sa incep discutia cu statul francez
In prispa casei memorial de la Hobita a lui Constantin Brancusi, Mircea Diaconu le-a cerut dovezi descendentilor lui Brancusi pentru a cere francezilor osemintele lui Brancusi, astfel incat marele sculptor sa fie inmormantat langa parintii sai, in cimitirul din sat. "Scrisori de ale lui Brancusi, aveti. Din cate stiu eu, el a cerut statului roman, in doua randuri, sa fie reprimit si statul roman a refuzat pentru ca era reactionar. Daca nu ma insel exista si dovezi ca pana in ultima vreme a cerut sa fie inmormantat in Romania. Asta ne trebuie, trebuie sa le gasim. Pentru ca aceste lucruri tin de noi, dar orice dovada a dorintei lui sa fie inmormantat la Hobita este foarte important pentru a incepe discutiile cu statul francez', le-a explicat Mircea Diaconu rudelor lui Brancusi.

Trebuie sa ne spalam obrazul fata de Brancusi!
La Hobita, ministrul Culturii a vrut sa vada cu cohiii lui si casa in care s-a nascut si a copilarit constantin Brancusi. S-a crucit cand a vazut-o! "Asta e masura poporului nostrum ca natie pentru Brancusi. Nu se poate explica, poate ne spalam obrazul! Si de aici incepem, din aceasta casa, pentru ca fiecare grinda din asta, inseamna ceva', a mai spus Diaconu.

Rudele lui Brancusi din Hobita i-au mai spus ministrului Diaconu ca, in afara lui, doar un singur ministru al Culturii au mai vazut in satul lor pentru a se interesa de Brancusi, acela fiind Ion Caramitru.

×