x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mircea Dușa va alerga în finalul ”Ștafetei Veteranilor”

Mircea Dușa va alerga în finalul ”Ștafetei Veteranilor”

08 Sep 2015   •   20:53
Mircea Dușa va alerga în finalul ”Ștafetei Veteranilor”
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, va alerga la Carei alături de membrii grupului Invictus în finalul 'Ştafetei Veteranilor', organizată în contextul 'Anului veteranilor' şi Zilei Armatei Române.

Ştafeta, iniţiată de grupul Invictus România, a luat startul vinerea trecută, din faţa Monumentului Eroilor celui de-al Doilea Război Mondial de la Universitatea Naţională de Apărare "Carol I", şi a străbătut localităţile Ploieşti, Predeal şi Braşov, ajungând marţi la Sfântu Gheorghe, unde s-au sărbătorit 71 de ani de la eliberarea oraşului de sub ocupaţie fascisto-horthystă.

'Ştafeta veteranilor e la a doua ediţie, a început anul trecut la iniţiativa unui grup de militari voluntari care s-au constituit în grupul Invictus România şi au vrut să aducă un omagiu celor care s-au jertfit pentru România noastră (...) La început au fost mai puţini, 50 de oameni inimoşi, apoi au început să fie tot mai mulţi, iar după acest eveniment cred că suntem aproape 500 de 'invictuşi'. Ştafeta a început pe 4 septembrie şi va continua până pe 25 octombrie a.c, de Ziua Armatei Române, în total se vor alerga aproape o mie de kilometri până la Carei (...) Alături de noi a fost şi şeful Statului Major, domnul general-locotenent Nicolae Ciucă, care a alergat de la Bucureşti până la Otopeni, şi face şi el parte din grupul Invictus (...), iar la Carei va alerga şi ministrul Apărării, Mircea Duşa. Deci întreaga conducere a Armatei Române este alături de noi (...) Oamenii ne-au întâmpinat bine peste tot, schimbul de ştafetă l-am făcut, de regulă, la monumentele eroilor patriei, unde am depus şi câte un steguleţ şi un bujor românesc care va fi simbolul omagierii celor care s-au jertfit pentru ţară. Au fost emoţii până la lacrimi, am întâlnit veterani de război cu poveşti senzaţionale, chiar şi astăzi la Sfântu Gheorghe a fost foarte emoţionat să vezi un veteran de război, în vârstă de peste 90 de ani, care a îngenunchiat ca să sărute drapelul României', a declarat pentru AGERPRES căpitanul Dorin Chirca, reprezentantul Ministerului Apărării Naţionale.

El a menţionat că proiectul 'Ştafeta veteranilor' are nu doar scopul de a omagia eroii, ci şi de a strânge fonduri pentru trimiterea a cel puţin unui militar român rănit în teatrele de operaţii din Afganistan la Jocurile Paralimpice Invictus, ce vor avea loc anul viitor în Florida (SUA).

'La Clubul Sportiv al Armatei Steaua avem o secţie specializată pentru militarii răniţi, unde se antrenează cinci militari, şi dacă o să avem fonduri îi vom trimite pe toţi cinci în Florida. În week-end am avut un triatlon la Mamaia la care au alergat trei militari cu poveşti uluitoare - sergentul major Ionuţ Butoi, care şi-a pierdut ambele picioare în teatrul de operaţii din Afganistan, el a înotat, plutonierul major Costel Stanciu, care a pedalat, şi sergentul major Marian Nicula, care a alergat, şi el rănit în Afganistan', a mai spus Dorin Chirca.

Din ştafeta Invictus, care marţi a purtat steagul tricolor de la Braşov la Sfântu Gheorghe, au făcut parte şi 17 pompieri din Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc şi Întorsura Buzăului, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Covasna, Marius Tolvaj, unul dintre alergători.

Ştafeta, organizată cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Afacerilor Interne, de către Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război, Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere şi Asociaţia Naţională Cultul Eroilor 'Regina Maria', va continua pe traseele Curtea de Argeş - Sibiu - Sighişoara - Târgu Mureş, Timişoara - Păuliş - Arad şi Iaşi -Piatra Neamţ - Vatra Dornei - Bistriţa -Târgu Mureş - Oarba de Mureş - Cluj Napoca - Carei, urmând, în mod simbolic, traseul parcurs de Armata Română în luptele pentru eliberarea teritoriului naţional în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. agerpres.ro

×